26.7 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaCara paling unik pancing ikan, nenek ini hanya guna botol serta tepung...

Cara paling unik pancing ikan, nenek ini hanya guna botol serta tepung gandum dan tidak sampai seminit umpan sudah mengena!

Ramai yang melihat memancing sebagai aktiviti yang membuang masa dan tenaga. Mana tidaknya, jika tiada rezeki tunggu lah berjam-jam lamanya pasti tidak akan ada umpan yang mengena. Namun, bagi kaki pancing aktiviti ini bukan sekadar aktiviti kosong. Tidak kira lah mereka mendapatkan hasil atau tidak kerana apa yang lebih penting masa mereka terisi dengan melakukan sesuatu yang mereka suka.

Buat kaki pancing mereka pasti ada teknik atau kaedah yang sering digunakan supaya ikan makan umpan yang diletakkan. Dari segi memilih joran hingga lah kepada memilih jenis umpan yang mahu digunakan- semuanya diambil kira sehingga ada yang sanggup berbelanja besar untuk mendapatkan peralatan memancing yang bagus.

Namun, berbeza pula dengan nenek ini. Dia juga pandai memancing tetapi kaedah yang digunakan sangat berlainan dengan cara biasa. Tidak hanya itu, umpan yang digunakan juga tidak sama dengan umpan biasa yang digunakan kaki pancing tetapi jumlah tangkapannya bukan biasa-biasa!

Video nenek ini memancing telah menjadi tular di internet sehingga menerima pelbagai reaksi orang ramai. Video yang dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook, Mohd Di Shuhainie telah menunjukkan seorang nenek berumur 78 tahun berkongsi cara menangkap ikan dengan mudah dan pantas.

Percaya atau tidak tanpa menggunakan joran atau umpan hidup nenek tersebut berjaya menangkap ikan dengan mudah. Dengan hanya menggunakan botol plastik dan tepung gandum sebagai umpannya dia tidak perlu menunggu lama untuk umpannya mengena.

Botol itu terlebih dahulu diletakkan air di dalamnya. Kemudian ambil sesudu tepung gandum dan dibancuh sebelum botol tersebut dilontarkan ke dalam air.

Nenek tersebut juga sempat berkongsi cara membuat alat tangkapan ikan itu dengan memberitahu, bahawa dia hanya perlu meletak tepung gandum ke dalam botol plastik dan terus saja mencuba nasib.

“Berlajar tangkap ikan cara rare… umur saya dah 30 baru tahu ada cara tangkap ikan gini…. sifu saya ni umur dah 78 tahun tapi steady…
Kita pergi mana-mana cari kawan, bukan lawan…dapat ilmu baru kat Kelantan kali ni..” kata Mohd Di Shuhainie.
Rata-rata netizen berasa sangat teruja dengan kemahiran unik nenek tersebut dalam menangkap ikan sehingga ada yang berminat untuk menuntut ilmu dari nenek itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI