26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupKurang senang dengan kehadiran anak autisme, jiran-jiran buat aduan sehingga kontrak rumah...

Kurang senang dengan kehadiran anak autisme, jiran-jiran buat aduan sehingga kontrak rumah sewa keluarga itu tidak diperbaharui

Bukan mudah untuk membesarkan anak-anak istimewa. Mereka bukan sahaja mempunyai keperluan yang berbeza malah mereka juga perlu diberikan perhatian khusus oleh orang-orang di sekeliling mereka. Namun, tugas tersebut menjadi lebih sukar apabila ada yang tidak faham dengan keadaan tersebut.

Baru-baru ini seorang bapa kepada seorang anak autisme meluahkan rasa hatinya mengenai kontrak rumah sewa yang tidak diperbaharui oleh tuan rumah mereka.

Melalui perkongsiannya menerusi laman Instagram, seorang bapa bernama Iman Wan memberitahu bahawa perkara tersebut berpunca daripada anak lelakinya yang merupakan seorang autisme.

Apa yang berlaku ialah jiran-jirannya membuat aduan yang mengatakan mereka kurang senang dengan kehadiran anak istimewanya, Adam di kediaman mereka di Temasya Suria, Shah Alam, Selangor.

“Kepada jiran kiri dan kanan, kami tahu apa anda buat dan kami tahu anda orang macam mana. Tapi jangan bimbang, hasrat anda sudah tercapai.

“Anda sudah berjaya membuatkan pemilik tidak memperbaharui kontrak sewaan kami. Kami akan berpindah keluar pada hujung bulan ini. Anak saya tidak akan menjadi gangguan kepada anda lagi.

“Minta maaf atas masalah yang ditimbulkan. Anda boleh menjalani kehidupan dengan tenang selepas ini,” ujar Iman lagi dengan panjang lebar.

Adam atau nama penuhnya Adam Wan Mun Yu sebelum ini menjadi perhatian apabila ahli keluarga sering berkongsi berkongsi foto dan video memaparkan rutin hariannya sebagai penghidap masalah spekrum autistik (ASD).

Menurut Iman Wan lagi, anak keduanya itu tidak membuat bising pada setiap masa. Baginya orang ramai yang masih kurang empati, belas kasihan dan pemahaman terhadap golongan autisme.

“Adam tidak bising setiap hari dan kalau berlaku, ia tidak pernah dari subuh hingga malam. Kami tahu daripada sumber yang boleh dipercayai, perkara ini berlaku kerana pemilik tertekan menerima aduan dilakukan dua jiran kami.

“Kami faham dan sedar di mana kami duduk. Kami berharap untuk berpindah apabila rumah kami akan siap sepenuhnya dalam beberapa tahun lagi, tetapi Allah mempunyai perancangan lebih baik,” ujarnya lagi.

Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian ramai netizen di Instagram. Rata-rata meluahkan rasa simpati mereka terhadap apa yang berlaku kepada mereka sekeluarga. Mereka turut menitipkan doa semoga segala urusan Iman Wan sekeluarga dipermudahkan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI