25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaPolis Jiangsu siasat ‘suami’ wanita lahir lapan anak yang dirantai selepas bantahan...

Polis Jiangsu siasat ‘suami’ wanita lahir lapan anak yang dirantai selepas bantahan awam atas isu pemerdagangan manusia

Pihak berkuasa di wilayah Jiangsu, timur China sedang menyiasat seorang lelaki selepas video tular isterinya yang sakit mental dirantai di leher seperti haiwan di sebuah rumah luar bandar menyebabkan bantahan awam dalam talian internet yang dikawal ketat di negara itu.

Dalam video berkenaan, seorang wanita yang dikenali sebagai Yang ditunjukkan sedang duduk di dalam sebuah rumah usang di kawasan luar bandar berhampiran bandar Xuzhou di Jiangsu dengan rantai di lehernya, ketika seorang rakan datang bertanya keadaannya sama ada dia cukup makan. 

YouTube

“Pasukan penyiasat dengan kerjasama polis daerah telah melawat dan menyiasat Dong dan ahli keluarganya, jirannya, datuk bandar dan ketua kampung dan kakitangan lain, serta merujuk dokumen lama dan rekod yang berkaitan,” pentadbir daerah Feng dari jabatan propaganda jawatankuasa Parti Komunis China (PKC) berkata dalam satu kenyataan pada 30 Januari.

Laporan media tempatan melaporkan seorang lelaki dari daerah Feng yang hanya dikenali sebagai Dong Geng “membawa pulang” wanita itu selepas mendapati dia mengemis di jalanan pada tahun 1998.

Anak lelakinya, Dong Min kemudiannya membawa Yang ke pejabat pendaftaran perkahwinan tempatan untuk menjadikannya isteri, yang menimbulkan keraguan tentang keupayaannya dalam memberi persetujuan secara sukarela untuk berkahwin, dan sama ada pegawai pendaftaran tempatan telah membuat semakan identiti dan latar belakang yang berpatutan.

YouTube

“Kakitangan pejabat hal ehwal sivil majlis perbandaran tidak mengesahkan identiti mereka pada masa pendaftaran perkahwinan,” menurut kenyataan daerah Feng.

Laporan media dalam talian menyatakan Yang sejak itu telah melahirkan lapan anak, dan Dong mendakwa sebab Yang dirantai adalah kerana wanita itu terdedah kepada keganasan.

Siasatan daerah melaporkan dakwaan Dong yang rantai itu hanya digunakan sehingga keadaan mental Yang stabil, tetapi menambah, “Tingkah laku itu disyaki melanggar undang-undang, dan polis telah memulakan siasatan.”

YouTube

Menurut mereka, Yang disahkan menghidap skizofrenia berikutan rundingan psikiatri yang dilakukan pada 30 Januari, dan kini sedang menjalani rawatan dan diberikan ubat antipsikotik, manakala pegawai tempatan telah menyara keluarga itu dengan subsidi kewangan dan bangunan.

Rasa tidak puas hati yang berleluasa di kalangan orang awam

Dalam usaha untuk menjelaskan lapan orang anak yang dilahirkan, kenyataan itu berkata Dong telah “berulang kali berjaya menguruskan dalam mengelak jabatan perancang keluarga.”

“Kami akan menjalankan siasatan dalaman, dan polis telah menubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasat sebarang perbuatan yang menyalahi undang-undang. Mereka yang disyaki melakukan jenayah akan diambil tindakan,” jelas kenyataan itu.

YouTube

Komen dalam talian menunjukkan rasa tidak puas hati yang meluas dengan maklum balas rasmi yang mengatakan kes itu kelihatan seperti perhambaan seks, walaupun DNA Yang tidak ditemui dalam pangkalan data mana-mana orang hilang atau pemerdagangan manusia:

“Dari mana dia berasal? Ibu bapa kandungnya adalah penjaga dan keluarganya yang sah. Lelaki ini penjenayah. Jangan buat-buat keliru. Lelaki ini merogol dan menahan pesakit mental secara haram. Ini kes perhambaan seks.” 

“Jadi anda menjemputnya dari jalanan, memukulnya, mencabut semua giginya, kemudian memanggilnya gila, kemudian merogol dan menderanya yang memaksanya mempunyai lapan anak.”

“Oh rantai itu wajar kerana dia ada ‘kecenderungan kekerasan’? Penahanan yang menyalahi undang-undang adalah wajar? Oh, jangan risau, ada sijil perkahwinan, kerana kita semua tahu rogol tidak boleh berlaku dalam perkahwinan. Mari kekalkan keganasan dalam keluarga.”

YouTube

“Jadi dia sangat ganas sehingga dia perlu ditahan dalam kurungan bersendirian, tetapi dia masih boleh mempunyai anak?” 

“Adakah anda benar-benar tidak faham? Ini … adalah mengenai keganasan seksual terhadap seorang wanita yang mengalami gangguan psikiatri dan penahanan secara salah ke atas pesakit yang tidak dapat bertindak secara bebas.”

“Ini sangat menakutkan. Wanita ini diletakkan di tempat yang usang dan diberi makanan sejuk ketika musim sejuk … dan giginya dicabut seperti dia anjing. Sementara itu, perogolnya mendapat subsidi beribu-ribu yuan dan kerajaan juga membinakan rumah baharu untuknya.”

“Kenyataan ini menguburkan bahagian penting dalam cerita, melindungi seorang perogol dan memfitnah wanita teraniaya ini dengan kejam!”

YouTube

“Dia bukan ‘ibu’, dia adalah seorang wanita, dan dia harus diberikan kesopanan dan kemuliaan yang sewajarnya untuk seorang wanita, juga  maruah kerana dia seorang manusia.”

“Tidak dapat dijelaskan dan tertanya-tanya apa yang dilakukan oleh beribu-ribu pegawai dalam jawatankuasa parti kampung tempatan, jawatankuasa parti daerah, pejabat perancang keluarga, biro hal ehwal awam, biro kewangan, jabatan polis dan cawangan Persekutuan Wanita Seluruh China selama ini.”

“Mereka menghisap darah pembayar cukai untuk menyara berpuluh juta penjawat awam… namun wanita miskin ini masih dirantai dalam rumah gelap dan melahirkan lapan anak.  Mereka hanya mementingkan diri sendiri.”

YouTube

Pengulas hal ehwal semasa Si Ling berkata sukar untuk membayangkan bagaimana keluarga Dong boleh terlepas dengan mempunyai begitu ramai anak di bawah dasar perancangan keluarga yang ketat yang telah dilaksanakan sebelum tahun 2015.

“Adalah sukar untuk memahami bagaimana sebuah keluarga di Jiangsu boleh mempunyai lapan anak dan masih mendapat subsidi daripada kerajaan tempatan dan bukannya denda. Kerajaan cuba memberi gambaran mereka memberi layanan kemanusiaan, tetapi yang lebih berkemungkinan ialah mereka tidak tahu mengapa terdapat begitu ramai anak,” tulis Si Ling.

Pengulas hal ehwal semasa Wei Xin berkata video itu telah mencetuskan kemarahan awam terhadap perhambaan seks dan pemerdagangan manusia di China, yang dikaitkannya dengan kesan selepas berdekad-dekad pembunuhan bayi perempuan dan pengguguran paksa di bawah dasar satu anak.

“Wanita telah diperdagangkan secara besar-besaran dan digunakan sebagai hamba seks dan hamba kelahiran sejak beberapa dekad lalu. Tiada perubahan secara asasnya, dan dengan ketidakseimbangan nisbah jantina di China, terutamanya bilangan lelaki bujang yang semakin meningkat di kawasan luar bandar, ini hanya akan menjadi lebih teruk,” kata Wei Xin.

YouTube

“Daripada menganggapnya sebagai perogol, kerajaan tempatan nampaknya melihat penganiaya wanita itu sebagai seorang ayah yang heroik, dan membantunya dengan pelbagai cara bersama faedah pembasmian kemiskinan,” katanya.

“Ini mengenai penahanan salah di sisi undang-undang dan perlu disiasat kerana ia pemerdagangan manusia,” tambah Wei Xin.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI