26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaBerita UtamaPeratusan pesakit dimasukkan ke hospital meningkat, kesan dos penggalak semakin berkurang- kajian

Peratusan pesakit dimasukkan ke hospital meningkat, kesan dos penggalak semakin berkurang- kajian

Dos penggalak vaksin COVID-19 meningkatkan perlindungan terhadap kemasukan ke hospital tetapi kesannya berkurangan dari masa ke masa, menurut kajian yang diterbitkan pada 11 Februari.

Penyelidik dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan institusi lain mendapati bahawa keberkesanan dos penggalak terhadap kes kecemasan adalah 87 peratus dalam tempoh dua bulan pertama selepas dos ketiga vaksin Pfizer atau Moderna, tetapi turun kepada 66 peratus antara empat dan lima bulan selepas menerima dos penggalak.

Perlindungan terhadap kemasukan ke hospital juga menurun dari semasa ke semasa, daripada 91 peratus dalam dua bulan pertama selepas menerima dos penggalak kepada 78 peratus empat bulan atau lebih selepas dos ketiga.

Penemuan menunjukkan bahawa perlindungan yang diberikan oleh vaksin mRNA berkurangan dalam beberapa bulan selepas penerimaan dos vaksin ketiga. Dapatan tersebut menimbulkan pertanyaan mengenai pertimbangan terhadap keperluan pengambilan dos seterusnya.

Vaksin Moderna dan Pfizer kedua-duanya dibina pada teknologi RNA (mRNA).

Kedua-duanya diberi kuasa oleh pengawal selia AS pada Disember 2020 dan diberikan kepada orang ramai sebanyak dua dos dengan jarak beberapa minggu.

Tetapi vaksin itu terbukti kurang berkesan terhadap kedua-dua jangkitan dan kemasukan ke hospital selepas varian Delta menjadi dominan di Amerika Syarikat, dan malah kurang berkesan terhadap varian Omicron, yang menggantikan Delta pada Disember 2021.

Hal itu menyebabkan pihak berkuasa kesihatan AS, termasuk CDC telah mengesyorkan tiga dos vaksin Pfizer dan Moderna, dan beberapa pegawai telah mengandaikan bahawa akan adanya dos penggalak kedua disyorkan pada masa hadapan.

Penyelidik yang menjalankan kajian baharu menganalisis pesakit COVID-19 yang mendapatkan rawatan perubatan antara 26 Ogos 2021 dan 22 Januari 2022. Mereka mengeluarkan data daripada Rangkaian VISION, sistem pengawasan yang diuruskan oleh CDC.

Sebelum menerima dos penggalak, perlindungan terhadap kemasukan ke wad kecemasan ialah 69 peratus dalam tempoh 2 bulan selepas suntikan kedua, tetapi menurun kepada hanya 37 peratus selepas 5 bulan selepas menerima suntikan kedua.

Selain itu, vaksin Moderna atau Pfizer adalah 71 peratus berkesan dalam tempoh 2 bulan selepas dos kedua dan menurun kepada hanya 54 peratus selepas 5 bulan.

Menggambarkan keberkesanan vaksin yang semakin berkurangan, penyelidik juga mendapati bahawa daripada 241,204 mereka yang dimasukan ke wad kecemasan, 54 peratus adalah antara yang telah divaksin, dan antara 93,408 kemasukan ke hospital, 57 peratus adalah antara yang telah divaksin.

Kajian lain yang diterbitkan oleh CDC mendapati bahawa laporan terhadap kesan buruk dos penggalak adalah kurang kerap dibandingkan dengan laporan terhadap kesan buruk dos kedua vaksin yang berasaskan mRNA.

Itu termasuk laporan mengenai miokarditis, satu bentuk keradangan jantung yang telah dikenal pasti berlaku dalam kadar yang lebih tinggi di kalangan belia, terutamanya lelaki, selepas menerima suntikan Moderna atau Pfizer.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI