26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaBerita UtamaSerangan ke atas gerai kempen ahli Falun Gong oleh lelaki bertatu dipercayai...

Serangan ke atas gerai kempen ahli Falun Gong oleh lelaki bertatu dipercayai didalagi pihak PKC

NEW YORK- Seorang lelaki Asia bertatu dilaporkan telah menyerang dua gerai maklumat di Flushing New York City yang ditubuhkan untuk meningkatkan kesedaran tentang penganiayaan yang telah lama dilakukan oleh Parti Komunis China (PKC) terhadap kumpulan rohani Falun Gong.

Insiden yang berlaku pada 10 Februari itu dipercayai didalangi oleh PKC dalam usaha untuk menakut-nakutkan penganut amalan itu. Sebelum ini, gangguan seperti itu sudah beberapa kali terjadi di bandar-bandar lain.

Lebih kurang jam 3.20 petang, pada 10 Februari, seorang lelaki bertatu berpakaian serba hitam menghampiri salah satu gerai di hadapan Golden Shopping Mall di Jalan Utama Flushing dan menumbuk salah satu papan pameran tanpa berkata apa-apa, menurut saksi Xu Weiguo, seorang sukarelawan yang menjaga gerai tersebut.

Lelaki itu kemudiannya membaling meja yang mengandungi bahan maklumat dan memijak papan pameran yang tumbang. Lelaki itu kelihatan berusia dalam lingkungan dua puluhan dan kelihatan berlagak seperti samseng. Dia memakai topi hitam dan kemeja-T hitam yang mendedahkan tatu di dada dan di kedua-dua lengannya.

“Lelaki itu malah mengoyakkan risalah semasa dia duduk di atas tanah,” kata Xu. “Dia mencabut papan itu sebelum dia pergi, takut bukti yang ditinggalkan mungkin digunakan terhadapnya.”

Pada awal hari itu, lelaki yang sama juga telah merosakkan stesen maklumat lain di jalan di luar Perpustakaan Awam Flushing.

Lily Wang, seorang sukarelawan di gerai itu, memberitahu The Epoch Times bahawa penyerang secara tiba-tiba bergerak ke arah meja maklumat dan mula memecahkannya.

“Dia membuang semua risalah di atas meja dan menendang meja,” katanya.

Rakaman kejadian mengesahkan kejadian ini.

Wang dan seorang lagi sukarelawan Zhang Shuzhen menjerit kepada penyerang, “Berhenti berbuat demikian!” Tetapi lelaki itu tidak mengendahkannya.

Kedua-dua wanita itu kemudian menghalang lelaki itu daripada merosakkan lebih banyak barang. Seorang orang awam yang lalu lalang membantu menghalang suspek daripada meneruskan serangannya.

Lelaki itu kemudian pergi, sambil mengutuk tetapi dia kemudian kembali, kali ini dengan bajunya yang terbuka menampakkan dadanya yang bertatu, dan cuba merosakkan barang-barang lagi. Para sukarelawan, bagaimanapun, dapat menghalangnya untuk kali kedua.

Kira-kira sejam selepas serangan tengah hari di luar Golden Shopping Mall, polis tiba di tempat kejadian untuk siasatan.

Jabatan Polis Bandar Raya New York (NYPD) memberitahu The Epoch Times bahawa siasatan sedang dijalankan dan tiada maklumat tambahan buat masa ini.

Wakil kumpulan advokasi yang mengendalikan gerai maklumat mengecam serangan itu, sambil menggesa NYPD untuk menyiasat kejadian itu dengan teliti.

“Kami mengutuk samseng PKC atas serangan berniat jahat itu,” kata Yi Rong, presiden Global Service Center for Quitting the CCP, dalam satu kenyataan.

Yi menyifatkan serangan itu sebagai “jenayah kebencian” yang dilakukan oleh PKC terhadap pengamal Falun Gong.

Selama lebih dua dekad, rejim komunis di China telah melakukan kempen penindasan yang meluas terhadap pengamal Falun Gong. Berjuta-juta pengamal di tanah besar China telah dihumban ke dalam kemudahan tahanan, di mana mereka dikenakan penyeksaan, kerja paksa dan pengambilan organ secara paksa.

Tetapi penindasan tersebut telah melangkaui sempadan China, dengan PKC dan proksinya menyasarkan pengamal Falun Gong di luar negara yang meningkatkan kesedaran tentang penganiayaan. Badan hak asasi manusia telah menggelar kempen ini sebagai “penindasan transnasional” yang bertujuan untuk menutup mulut dan menakutkan pengkritik rejim di luar negara.

Ini bukan kali pertama pengamal Falun Gong menjadi sasaran di Flushing. Pada tahun 2008, laman web mereka telah menerima serangan keganasan berterusan terhadap kempen dan pengamal yang mengendalikan stesen maklumat. Beberapa orang warga China telah menyerang, menumbuk, mencaci dan membaling batu ke arah pengamal Falun Gong.

Keganasan selama berbulan-bulan itu ternyata mempunyai kaitan dengan konsulat China di New York. Peng Keyu, konsul jeneral New York ketika itu, mengaku dalam panggilan telefon telah menyamar untuk menghasut kumpulan pro-PKC untuk melancarkan siri serangan ke atas pengamal Falun Gong di kawasan itu.

Ketika penyerang berjalan pergi selepas serangan pertama di luar perpustakaan pada hari Khamis, Wang, sukarelawan, melihat lelaki itu membuat isyarat menang kepada seseorang di seberang jalan.

Ternyata orang itu ialah Li Huahong, kata Wang. Li ialah ketua kumpulan hadapan PKC tempatan, yang mempunyai sejarah mengganggu pengamal Falun Gong dan menyebarkan propaganda kebencian terhadap kumpulan kepercayaan itu. Pada 2013, Li disabitkan bersalah atas tuduhan menyerang seorang pengamal Falun Gong di Flushing.

Pada hari Khamis, apabila Li melihat bahawa sukarelawan telah melihatnya, wanita itu mengejek mereka, “Pergi kepada polis! Kenapa tidak?” menurut Wang.

Michael Yu, seorang lagi sukarelawan di pusat maklumat di Flushing, berkata insiden itu mendedahkan “sifat samseng” PKC dan ketakutan mereka terhadap kebenaran tentang penganiayaan di China yang akan diketahui orang ramai.

Serangan itu adalah satu pencabulan terang-terangan terhadap kebebasan beragama yang dinikmati di Amerika Syarikat, kata Yi, sambil menambah bahawa dia berharap suspek akan dibawa ke muka pengadilan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI