31.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaGaya Hidup“Produktiviti paling tinggi” – CEO syarikat Malaysia kongsi hasil apabila kerja hanya...

“Produktiviti paling tinggi” – CEO syarikat Malaysia kongsi hasil apabila kerja hanya 4 hari seminggu

Sebelum ini banyak syarikat di luar negara yang mula melaksanakan polisi bekerja hanya empat hari seminggu. Negara UAE muncul negara pertama yang melaksanakan polisi ini dan mula diikuti oleh negara-negara lain seperti Jepun, New Zealand, Ireland dan Scotland secara berperingkat.

Bulan lalu, beberapa syarikat di Britain telah mengambil bahagian dalam program percubaan bagi melaksanakan sistem bekerja empat hari seminggu dengan pekerja masih menerima gaji penuh untuk sebulan.

“Lebih 30 syarikat akan mengambil bahagian dalam kempen cara bekerja baharu yang lebih berani ini,” kata beberapa penganalisis.

Kajian baharu menunjukkan bahawa 78 peratus pekerja yang bekerja empat hari seminggu adalah lebih gembira dan kurang tertekan. Namun, sejauh manakah polisi tersebut sesuai dilaksanakan di negara kita?

Baru-baru ini, seorang ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat teknologi yang berpangkalan di Cyberjaya, Twistcode telah berkongsi hasil daripada amalan kerja empat hari seminggu yang telah dilaksanakan di syarikatnya.

Melalui akaun LinkedIn miliknya, Nurazam Malim ada berkongsi keputusan yang diperolehi selepas melaksanakan amalan itu di syarikatnya selama 6 bulan.

Menurut Nurazam selepas mengamalkan amalan ini, produktiviti pekerjanya telah meningkat sehingga ke tahap yang tertinggi. Jika sebelum ini, hari Jumaat merupakan hari yang paling banyak masa dihabiskan untuk aktiviti yang tidak berkaitan dengan kerja seperti bermain badminton, menonton filem dan sebagainya yang sering dilakukan selepas waktu rehat tengah hari.

Jadi, dia kemudian memutuskan untuk menjadikan hari Jumaat sebagai hari tidak bekerja manakala waktu kerja empat hari seminggu digunakan sepenuhnya pada hari Isnin hingga Khamis.

Nurazam menambah bahawa beliau telah memberi amaran kepada pekerjanya supaya tidak membalas sebarang e-mel atau mesej yang dihantarnya pada hujung minggu melainkan apabila terdapat perkara segera atau kecemasan yang perlu diselesaikan segera seperti kebakaran, meletup, staf kahwin baru, menteri minta tolong dan sebagainya.

Selain itu, budaya empat hari bekerja ini juga memberi ketenangan dalaman buatnya sendiri. Menurut Nurazam hari Jumaat yang tidak lagi dijadikan hari bekerja rasmi telah memberi ruang untuknya menyelesaikan masalah-masalah syarikat seperti yang berkaitan dengan operasi mesin, komputer, blockchain dan pengaturcaraan kuantum.

Dari segi gaji pula, tiada pengurangan walaupun waktu bekerja sudah berkurangan, malah Nurazam berkata, dia cuba menaikkan gaji dari semasa ke semasa supaya pekerjanya mendapat gaji yang setanding seperti bekerja di luar negara.

Ditanya adakah syarikat Malaysia sesuai untuk menerima pakai amalan tersebut, CEO itu memberitahu bahawa amalan tersebut mungkin tidak sesuai untuk semua industri.

Selain itu, beliau telah mengumumkan bahawa minggu kerja 4 hari akan kekal di Twistcode dan mengalakkan syarikat lain untuk turut melaksanakannya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI