26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaTidak pernah dibayar gaji OT, pekerja keselamatan menang tuntuntan ke atas majikan...

Tidak pernah dibayar gaji OT, pekerja keselamatan menang tuntuntan ke atas majikan sebanyak RM 58,000

Baru-baru ini tular di media sosial, seorang pekerja kawalan keselamatan yang dikenali sebagai Murali Vengu berjaya mendapatkan tuntutan gaji kerja lebih masa (OT) daripada majikannya berjumlah RM58,000.

Menerusi perkongsian Arul di Facebook, Murali dikatakan telah bekerja dengan sebuah bengkel kereta kemalangan dan pusat tuntutan insurans, telah menfailkan tuntutan gaji OT, gaji cuti hari rehat serta gaji cuti hari kelepasan am terhadap majikannya pada bulan Oktober 2021.

Difahamkan, Murali seorang sahaja yang menjaga keseluruhan stor bengkel yang menempatkan kereta-kereta kemalangan yang sedang melalui proses bayaran insurans.

Majikan bengkel tidak mengambil pekerja keselamatan tambahan. Hal itu menyebabkan dia diminta bekerja daripada 7 malam sehinggalah pejabat bengkel tersebut buka pada jam 9 pagi pada keesokan harinya.

Walaupun dia sepatutnya hanya bertugas selama 12 jam, iaitu daripada 7 malam sehingga 7 pagi, tetapi biasanya dia diminta tunggu sehingga pekerja pejabat masuk kerja pada jam 9 pagi. Jadi, dia bekerja sehingga 14 jam setiap hari.

Tiada peruntukan cuti rehat setiap minggu, cuti tahunan dan Murali juga diminta bekerja pada hari kelepasan am.

Tidak hanya itu, Murali juga tidak diperuntukan apa jua cuti rehat setiap minggu, cuti tahunan dan diminta juga kerja pada hari kelepasan am.

Pada hari dimana Murali terpaksa keluar untuk urusan penting, dia terpaksa menempatkan isterinya di pondok pengawal untuk sementara waktu sehingga beliau pulang.

Walaupun bekerja 12 jam hingga 14 jam setiap hari, tetapi dia hanya menerima gaji asas sebanyak RM1,300 dan elaun petrol sebanyak RM250 setiap bulan. Sehingga dia berhenti kerja pada tahun 2018, dia langsung tidak dibayar gaji kerja lebih masa OT.

Semasa rundingan di Jabatan Tenaga Kerja Subang Jaya baru-baru ini, majikan cuba mengelirukan pegawai dengan mengatakan bahawa pelbagai bayaran telah dibuat kepada Murali.

Tetapi pemeriksaan lanjut menunjukkan bahawa majikan mengabungkan bayaran elaun petrol dan caruman KWSP untuk memberikan gambaran bahawa suatu jumlah besar telah dibayar kepada Murali dan tuntutannya tidak betul.

Majikan akhirnya bersetuju membayar sebanyak RM58,000 kepada Murali sebagai amaun penyelesaian.

Tuntutan Murali sebenarnya melibatkan pelbagai komponen seperti tuntutan gaji lebih masa (OT) hari kerja biasa, hari rehat, hari kelepasan am, gaji kerja hari rehat dan gaji kerja hari kelepasan am.

Majikan pun mengaku bahawa bayaran gaji kerja lebih masa sememangnya tidak dibayar kepada Murali, maka mereka mencadangkan suatu penyelesaian dibincangkan tanpa melalui perbicaraan penuh.

Selepas rundingan beberapa kali di antara majikan dan pegawai, akhirnya majikan bersetuju membayar sebanyak RM58,000 kepada Murali sebagai amaun penyelesaian. Jumlah tersebut adalah lebih kurang bersamaan dengan RM1,600 sebulan gaji lebih masa untuk 3 tahun.

Seperti Murali, ada ramai lagi pekerja keselamatan yang ditipu tanpa dibayar gaji lebih masa, walaupun ianya jelas dinyatakan sebagai amaun yang perlu dibayar oleh majikan dalam Akta Kerja. Maka, lebih ramai lagi pekerja keselamatan harus memastikan bahawa hak mereka terbela dan kiraan gaji merangkumi bayaran gaji kerja lebih masa.

Rakyat pekerja hanya dapat mengajar majikan-majikan seperti ini, jika lebih ramai lagi yang menfailkan kes dan mengheret mereka ke Mahkamah Buruh. Tindakan ini amat penting, demi memastikan industri pengawal keselamatan ini menghentikan penindasan dan perampasan hasil titik peluh pekerja tanpa membayar gaji OT.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI