31.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupDakwa kereta dicalar kucing jiran, pemilik kereta sport tuntut RM12,000 sebagai ganti...

Dakwa kereta dicalar kucing jiran, pemilik kereta sport tuntut RM12,000 sebagai ganti rugi

Memang seronok ada haiwan peliharaan di rumah. Mereka bukan sahaja boleh menjadi peneman yang setia malah tingkah mereka boleh membuatkan kita terhibur. Namun, tidak mudah sebenarnya menjaga haiwan peliharaan terutama mereka yang nakal. Mereka bukan sahaja boleh membuat ‘angkara’ di rumah malah lebih teruk perbuatan mereka boleh menganggu jiran-jiran.

Baru-baru sebuah kejadian melibatkan seekor kucing telah menyebabkan tuannya disaman. Apa yang berlaku ialah kucing tersebut telah mencalarkan sebuah kereta milik jiran.

Berdasarkan laporan The Thaiger, seorang pemilik kereta mewah menyaman jiran mereka sebanyak 100,000 baht (RM12,792.80) sebagai ganti rugi selepas mereka menemui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kucing jiran mereka yang duduk di atas kereta sport Lotus milik mereka.


Mereka mendakwa kucing itu meninggalkan kesan calar pada kereta. Pemilik kucing itu berkongsi bahawa pemilik kereta sport itu menuntut pampasan kerana membenarkan “haiwan garang atau buas” merayau-rayau sehingga menyebabkan kerosakan pada harta dan aset orang lain.

Walaupun dia menambah bahawa dia sanggup membayar ganti rugi, dia menekankan bahawa ia sepatutnya pada harga yang berpatutan.

Pemilik kucing dan keluarganya kemudian pergi untuk melihat kerosakan pada kereta sport jirannya tetapi mereka hanya menemui kotoran dari kaki kucing itu sedangkan jiran itu menegaskan bahawa semua calar pada kereta itu adalah berpunca daripada kucingnya.

Walaupun insiden tersebut telah berlaku pada Oktober 2020 mereka masih cuba untuk mencapai persetujuan memandangkan pemilik kucing telah membayar denda sebanyak 500 baht (RM63.96) kerana membiarkan haiwan peliharaannya keluar. Dia juga telah pergi ke mahkamah sebanyak dua kali tetapi pemilik kereta tidak pernah muncul.

Ekoran berita mengenai insiden tersebut telah tersebar di seluruh Thailand, pemilik kereta sport itu telah meminta maaf dan menggugurkan tuntutan mahkamah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI