30.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupPasangan peniaga barang mainan bina surau dalam kedai bagi memudahkan pengunjung Muslim...

Pasangan peniaga barang mainan bina surau dalam kedai bagi memudahkan pengunjung Muslim pusat beli-belah tunai solat

Memandangkan Malaysia sebuah negara pelbagai kaum dan agama, semua sudah sebati dengan perasaan untuk saling hormat-menghormati walaupun terdapat usaha segelintir pihak untuk menyatakan sebaliknya.

Amat menggembirakan untuk mendengar kisah bagaimana sesetengah orang cuba membantu memberikan kemudahan dan mendakap orang lain tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Semuanya hanya atas sikap ketulusan hati.

Salah satunya ialah apabila sepasang suami isteri berbangsa Cina telah membina surau di dalam kedai mereka untuk memudahkan pengunjung pusat membeli-belah dan pekerja mereka bersolat.

Gambar oleh mStar

Pasangan yang mengusahakan kedai menjual barang mainan kanak-kanak dan bayi yang terletak di Pandan Kapital, Pandan Indah, Kuala Lumpur itu menyediakan surau untuk lelaki dan wanita, yang lengkap dengan tempat mengambil wuduk bagi memudahkan pelanggan dan pengunjung lain di pusat beli-belah itu menunaikan solat.

Lee Chee Win dan Yong Siew Ching memberitahu mStar bahawa surau itu dibina 13 tahun lalu bagi memudahkan pekerja mereka menunaikan solat tanpa perlu berjalan jauh ke premis lain yang menyediakan kemudahan surau.

Gambar oleh mStar

Selepas ia mendapat perhatian rakyat Malaysia, mereka kemudian membukanya untuk kegunaan awam.

Lee yang menjalankan perniagaan di Pandan Kapital sejak tahun 2000 berkata, “Sudah tentu saya gembira surau yang kami bina ini dapat digunakan oleh lebih ramai orang dan saya bersyukur dapat membantu rakan Muslim bersolat apabila tiba masanya.”

Gambar oleh mStar

Jelasnya, sebelum dijadikan surau, ia pada asalnya merupakan tempat mempamerkan barangan jualan, namun mereka mengambil keputusan menukarnya kepada dua bilik untuk menempatkan surau lelaki dan wanita.

Surau itu boleh memuatkan 2 hingga 3 orang dalam satu-satu masa dan Lee berkata, beliau turut membina tempat mengambil wuduk selain meletakkan tirai mandi bagi menjaga aurat wanita.

Gambar oleh mStar

“3 tahun lalu, saya juga menukar lantai daripada permaidani kepada jubin supaya lebih mudah diselenggara. Saya juga menyediakan kelengkapan solat seperti sejadah, kain dan telekung untuk pengunjung,” katanya lagi.

Sementara itu, Yong berkata, apa yang mereka lakukan adalah atas dasar rasa hormat dan niat baik untuk memudahkan umat Islam menunaikan solat.

Ada anak angkat Melayu

Di sebalik kisah surau itu, Yong berkata, beliau sentiasa bersungguh-sungguh untuk mempelajari agama Islam memandangkan mempunyai seorang anak angkat Melayu, Nik Aliza Abdullah yang kini berusia 37 tahun.

Yong berkata, beliau mengambil Nik Aliza yang berasal dari Terengganu itu sebagai anak angkat sejak 20 tahun lalu kerana remaja itu tinggal seorang diri di Kuala Lumpur.

Gambar oleh mStar

“Nik Aliza pernah bekerja dengan saya ketika mula-mula datang ke Kuala Lumpur. Dia sangat baik dan saya berasa simpati apabila melihat dia tinggal bersendirian di bandar besar ini.”

“Sejak itu saya telah mengambilnya sebagai anak angkat dan menjaganya sehingga kini telah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak,” tambah Yong.

Memandangkan Nik Aliza hadir dalam kehidupan Lee dan Yong sekeluarga, mereka telah mempelajari banyak perkara yang baik tentang Islam malahan mereka turut berpuasa setiap kali tibanya bulan Ramadan.

Gambar oleh mStar

Malahan, 3 orang anak Nik Aliza juga dijaga oleh Yong dan beliau tidak pernah menganggap cucu angkatnya sebagai orang luar.

“Saya menyayangi mereka seperti cucu saya sendiri dan mereka sangat rapat dengan keluarga kami. Ketiga-tiga mereka fasih berbahasa Mandarin dan Hakka,” jelasnya.

“Kami tidak pernah memandang agama atau perbezaan kaum sebagai masalah kerana kasih sayang dan rasa hormat sesama manusia adalah lebih penting,” kata pasangan ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI