25.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasi“Ayah, sekarang kamu ada peguam,” Graduan undang-undang kembali ke kampus rindukan penjual...

“Ayah, sekarang kamu ada peguam,” Graduan undang-undang kembali ke kampus rindukan penjual puding soya dianggap sebagai bapa

Peguam berjaya dan graduan undang-undang Alex Castro tidak pernah melupakan kebaikan hati penjual puding soya kesayangannya ‘Tatay Dong’, yang dia jalin ikatan persahabatan istimewa ketika menuntut di Universiti Filipina-Diliman.

Walaupun Alex kini seorang peguam bertauliah yang berjaya, Tatay Dong sentiasa mendapat tempat istimewa di hatinya. Selepas beberapa tahun tidak bertemu, akhirnya Alex kembali ke kampus universiti untuk bertemu semula dengan lelaki yang dianggapnya seperti bapa sendiri selama bertahun-tahun.

Gambar oleh Alex Castro/Facebook

Dalam hantaran di Facebook yang menyentuh hati, Alex yang berasal dari keluarga berpecah belah, melahirkan rasa kasih dan syukur serta terhutang budi kepada lelaki yang menjaganya sepanjang tahun belajar undang-undang di UP-Diliman.

Semasa mula belajar di universiti itu, Alex akan selalu berbual dengan penjual puding soya yang peramah setiap pagi di luar bangunan tempatnya menghadiri kuliah pagi.

Sebaik sahaja Tatay Dong mendapat tahu bahawa Alex akan menghadiri ke kelas itu tanpa sarapan pagi, dia berasa sangat sedih.

Gambar Hiasan / Unsplash

Tatay Dong mula bimbang tentangnya dan menunggu Alex setiap pagi dengan secawan puding soya segar untuk dinikmati sebelum anak ini memulakan kelas.

Tatay Dong sangat prihatin dengan kebajikan Alex dan menganggapnya sebagai anak perempuannya sendiri.

Pada suatu hari dalam bulan Disember 2009 ketika sedang hujan, Tatay Dong memberikan Alex bungkusan kecil tambahan bersama secawan puding soya segarnya.

“Apabila saya membukanya, ini adalah jaket kamu. Yang kamu pakai pada pagi sebelumnya dan semua pagi sebelum itu – satu-satunya jaket kamu…Satu-satunya perkara yang kamu katakan kepada saya apabila saya cuba memberikannya semula untuk kali terakhir ialah: ‘Saya sudah basuh bersih-bersih, anak. Ini milik kamu,” tulis Alex di Facebook.

Alex begitu tersentuh dengan sikap penyayang Tatay Dong, dan akhirnya membelikannya jaket baharu sebagai balasan.

Tatay Dong sangat bangga dengan hadiah itu, dan memberitahu semua orang yang hadiah itu diberikan kepadanya oleh “anak perempuannya”.

“Anda memainkan peranan yang besar dan sebahagiannya daripada semua pengalaman saya di UP. Hakikatnya, saya tidak boleh memikirkan UP tanpa memikirkan tentang anda,” tambah Alex.

Gambar oleh Alex Castro/Facebook

Selepas menamatkan pengajian dari UP, Alex Castro menjalani latihan guaman dan berusaha gigih untuk menjadi seorang peguam yang berjaya sehingga beliau tidak mempunyai masa untuk berjumpa dengan Tatay Dong tetapi sentiasa memikirkannya.

Selepas mendapat peluang itu, Alex telah kembali melepas rindu ke kampus itu, lokasi yang sama Tatay Dong pernah menjual puding soyanya setiap hari, tetapi tidak dapat melihatnya.

Tetapi nasib baik, rakannya berada di sana dan memberitahu Tatay Dong yang Alex telah kembali untuk berjumpa dengannya.

Tatay Dong sangat gembira dan segera bergegas menemui Alex.

Gambar oleh Alex Castro/Facebook

Dan Alex akhirnya dapat mengucapkan kata-kata yang ditunggu-tunggu oleh Tatay Dong, “Ayah, sekarang kamu sudah ada peguam!”

“Tahu tak, saya masih menyimpan jaket yang kamu beri. Kadang-kadang, saya melihatnya, memakainya, dan kemudian saya ingatkan kamu, anak. Saya selalu tertanya-tanya tentang keadaan kamu. Dan sekarang kamu sudah menjadi peguam,” jawab Tatay Dong bangga.

Alex sangat gembira untuk mengucapkan kata-kata itu kepada lelaki yang dipandangnya sebagai bapa selama bertahun-tahun.

Gambar oleh Alex Castro/Facebook

“Apabila saya dewasa, saya mahu menjadi seperti dia’ – sesuatu yang saya tidak pernah berpeluang untuk katakan tentang bapa saya sendiri,” kata Alex.

Hantaran menyentuh hati itu telah menarik perhatian beribu-ribu warganet dan berfungsi menjadi peringatan untuk sentiasa bersikap baik kepada semua orang yang anda temui.

Siapa tahu, anda mungkin menjalin persahabatan istimewa dengan seseorang yang tidak dijangka dan ia berkekalan sepanjang hayat untuk dikenang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI