30.7 C
Kuala Lumpur
Friday, May 24, 2024
UtamaInspirasiPanjat tumbuhan lalu buat ‘terjunan’, aktiviti siput ini ternyata ‘memeranjatkan’..

Panjat tumbuhan lalu buat ‘terjunan’, aktiviti siput ini ternyata ‘memeranjatkan’..

Siapa kata manusia sahaja tahu cara untuk berseronok? Ianya tidak benar sama sekali kerana haiwan juga adalah makhluk Tuhan yang mahukan keseronokan dalam hidup.

Sebenarnya, haiwan juga tidak terlepas daripada tingkah laku tertentu hanya untuk keseronokan, samalah seperti apa yang tular di laman Twitter ini.

Satu video yang dimuat naik oleh seorang pengguna, @yusai00 menunjukkan seekor siput belaannya di dalam akuariumnya dilihat sedang berseronok.

Menurut individu terbabit, siputnya yang dipercayai merupakan spesies ‘Pomacea bridgesii’ dilihat memanjat tumbuhan yang tinggi sebelum terjun ke bawah.

Anda lihatlah sendiri video yang dimaksudkan :

Lebih kurang sama macam manusia melakukan terjunan di kolam renang, sungai dan laut bukan?

Perkara itu amat tidak dijangka memandangkan siput sangat dikenali sebagai haiwan yang bergerak perlahan, namun video ini adalah bukti bahawa siput juga aktiviti yang ‘mendebarkan’.

Siput yang turut dikenali sebagai ‘mystery snail’ ini juga terdiri daripada pelbagai warna menarik, yang dibiakkan oleh pencinta haiwan akuatik untuk menghiasi akuarium.

Menurut sumber, siput unik ini juga boleh menerapungkan diri dan tenggelam sesuka hati. Mereka boleh terapung di atas permukaan air mahupun melekat pada sisi kaca akuarium.

Malah, mereka turut menggunakan bahagian bawah tubuhnya yang rata itu sebagai ‘payung terjun’ untuk melindungi pendaratan mereka daripada atas.

Selain warnanya yang cantik dan terang, siput dengan purata bersaiz 2 inci ini juga gigih memakan alga pada kaca akuarium, hiasan, tumbuhan serta batuan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI