30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaNasionalPemeriksaan suhu badan memasuki premis dimansuhkan bermula 11 Februari

Pemeriksaan suhu badan memasuki premis dimansuhkan bermula 11 Februari

Prosedur operasi standard (SOP) yang memerlukan individu untuk membuat pemeriksaan suhu badan serta merekodkan daftar masuk ke premis pada buku akan dimansuhkan mulai 11 Februari ini.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein setelah ianya dipersetujui semasa Mesyuarat Ke-12 Menteri Kuartet COVID-19, selepas mengambil kira pandangan daripada Kementerian Kesihatan (KKM).

“Dengan pemansuhan ini, pemilik premis tidak lagi diwajibkan menyediakan alat pengimbas suhu dan buku rekod di pintu masuk premis masing-masing”.

Walau bagaimanapun, pendaftaran masuk ke mana-mana premis menggunakan aplikasi MySejahtera masih lagi diwajibkan seperti biasa.

“Tetapi jika sekiranya pemilik premis masih ingin meneruskan pelaksanaan SOP pemeriksaan suhu dan buku rekod, kerajaan amat mengalu-alukan dan menggalakkannya”.

Beliau juga berkata kerajaan akan mempunyai satu set baharu SOP perjalanan umrah, termasuk mewajibkan dos penggalak serta membenarkan kuarantin di rumah, mulai 14 Februari ini.

Katanya lagi, kes Covid-19 harian semasa adalah masih terkawal dan dalam kapasiti unit rawatan rapi di hospital seluruh negara.

Beliau juga berkata, saranan untuk membuka sepenuhnya sempadan negara menjelang 1 Mac ini perlu dikaji oleh kementerian dan jabatan berkaitan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI