30.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupChef Wan pecat pemandu pemalas, tak siram pokok. Gaji penuh, siap tambahan...

Chef Wan pecat pemandu pemalas, tak siram pokok. Gaji penuh, siap tambahan RM500..

Luluh hati mereka yang gemar bercucuk tanam apabila melihat pokok yang ditanam dan dijaga rapi, kering dan gugur begitu sahaja tanpa disiram bukan?

Baru-baru ini, chef selebriti popular tanah air, Chef Wan telah berkongsi insiden membabitkan tanaman di rumahnya dalam keadaan yang menyedihkan – kering dan kekuningan.

Menurut hantaran di Instagram, Chef Wan berkongsi bahawa pemandunya telah diamanahkan untuk menyiram pokok di rumahnya sepanjang ketiadaannya di rumah.

Jika dilihat daripada foto yang dikongsi, jelas sekali daun pokok kelihatan kering kerana tidak disiram, lantas gugur dan mati.

Apa yang membuatkan beliau geram adalah pemandu berkenaan telah diberikan upah tambahan sebanyak RM500 hanya untuk tugasan menyiram pokok.

Malah, gaji pemandu berkenaan dibayar penuh tanpa sebarang potongan sedangkan dia tidak perlu bekerja sepanjang Chef Wan bercuti di Hawaii selama 42 hari.

“Sebelum saya berangkat (ke luar negara), saya beritahu pemandu supaya jangan lupa siram pokok-pokok, paling tidak sekali sehari. Musim panas, pagi dan petang”.

“Sesekali ada masa sebab dia tidak memandu. Jadi dia ada 9 pagi hingga 5 petang enam hari seminggu di rumah saya. Pandai-pandailah dia jaga pokok-pokok ini”.

Bukan sahaja pemandu itu tidak menjalankan amanah, bahkan sesukati telah mengambil cuti sakit (MC) tanpa memberitahu Chef Wan.

Kecewa dengan sikap pekerjanya itu, Chef Wan bertindak memeriksa rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk memeriksa situasi sebenar tentang apa yang berlaku sepanjang ketiadaanya.

Pada ketika itulah, Chef Wan mendapati bahawa pemandunya itu tidak hadir bekerja selama beberapa hari tanpa pengetahuannya.

Pada mulanya, pemandu itu tidak mengaku bahawa dia mengabaikan tanaman majikannya dan tidak hadir bekerja, namun setelah dikonfrontasi, barulah dia mengaku.

Pemandu tersebut kemudiannya telah dipecat. “Saya kecewa tetapi saya maafkan dia.

Tidak mengapa, mungkin dia tidak ditakdirkan untuk membuat kerja ini. Lebih baik saya mintanya pergi”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI