25.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 20, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupHanya 5 minit tunggu umpan mengena, pemancing raih tuah dapat ikan kerapu...

Hanya 5 minit tunggu umpan mengena, pemancing raih tuah dapat ikan kerapu bernilai RM1,237

Setiap jenis ikan punya harga yang tersendiri. Ada yang murah dan mampu dibeli oleh orang ramai tetapi ada juga jenis ikan yang sangat mahal harganya sehingga hanya mampu dinikmati oleh mereka yang benar-benar berduit sahaja.

Beberapa jenis ikan boleh menjadi sangat mahal terutamanya jika mendapat permintaan tinggi.

Baru-baru ini, dilaporkan seorang lelaki, Mohd Abidin Abd Rani, dari Pulau Pinang berjaya menangkap ikan kerapu seberat 27.5kg dan hasilnya dia memperoleh RM1,237 selepas menjualnya kepada penjual ikan.

Dia dikatakan hanya mengambil masa sekitar 5 minit sahaja untuk menunggu umpannya mengena. Ketika itu dia sedang memancing di salah sebuah jeti di bawah Jambatan Pulau Pinang pada malam Rabu (2 Februari) apabila berjaya menangkap ikan kerapu itu.

Menurut Abidin dia menggunakan sardin putih sebagai umpan dan hanya menunggu sekitar 5 minit sebelum umpannya dimakan ikan kerapu tersebut.

Memandangkan kerapu yang mengena pada umpannya hampir seberat 30kg jadi ia bukan tugas yang mudah untuk menarik ikan itu naik ke darat. Untuk 15 minit pertama selepas umpannya mengena, Abidin berkata dia berasa seperti ‘bermain tarik tali dengan seekor lembu kerana kerapu tersebut cukup besar.’

Dia walau bagaimanapun bijak mengatur strategi untuk ‘menenangkan’ ikan tersebut. Jika ikan tidak ditenangkan ada kemungkinan tali pancing akan putus apabila tersangkut pada batu atau objek di dalam air.

Masalah lain muncul ketika dia cuba menarik ikan itu menggunakan pukat tetapi ikan tersebut terlalu berat untuk ditarik. Dia kemudian terpaksa meminta bantuan seorang pemandu bot untuk menarik ikan itu naik ke atas botnya.

Hampir tengah malam barulah ikan itu berjaya ditarik naik dengan bantuan empat orang rakannya. Dia juga tidak menghadapi masalah untuk mendapatkan penjual ikan yang menawarkan harga RM45 sekilogram.

Tetapi ini bukanlah kerapu terbesar yang pernah ditangkap di kawasan itu. Pada Julai 2018, seorang nelayan berhasil menangkap ikan kerapu seberat 200kg dan menjualnya di pasar Cecil Street dengan pada harga RM10,865.50!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI