29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTerpaksa bersalin sebulan awal, wanita kerdil selamat lahirkan putera sulung seberat 2.35kg

Terpaksa bersalin sebulan awal, wanita kerdil selamat lahirkan putera sulung seberat 2.35kg

Wanita kerdil yang pernah tular kerana kisah perkahwinannya dikhabarkan telah selamat melahirkan bayi sulung seberat 2.35 kilogram.

Dengan ketinggian sekitar 118 cm, Syakila Norazma Amira, 28, telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 25 Januari lalu di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Terengganu.

Bagi Syakila sendiri, kehamilan itu merupakan satu kejutan besar kerana tidak menyangka berpeluang menimang cahaya mata berikutan fizikalnya yang berbeza. Sebelum mengandung, dia telah menerima banyak komen daripada orang yang mengatakan bahawa dia mungkin tidak dapat melahirkan bayi kerana pertumbuhan fizikalnya. Namun, apa yang dia lakukan hanyalah percaya pada dirinya.

Menerusi perkongsian Syakila Norazma Amira, 28, yang tular di media sosial baru-baru ini, dia terpaksa bersalin secara pembedahan.

“Saya terpaksa masuk hospital lebih awal dari tarikh sepatutnya saya bersalin. Doktor cakap baby dalam perut besar. Kalau tunggu lagi lama takut risiko bahaya kepada baby,” katanya.

Wanita yang mesra disapa Yaya itu berkata tarikh bersalinnya dijadualkan pada 25 Februari 2022, namun terpaksa bersalin sebulan lebih awal iaitu pada 25 Januari.

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kita faktor saiz badannya yang kecil iaitu ketinggian 118cm dengan berat 20kg serta faktor keselamatan bayi yang pada ketika itu beratnya sudah melebihi 2kg.

“Banyak sebab kenapa saya terpaksa operate untuk bersalin bukannya beranak secara normal. Salah satunya sebab ketinggian saya tak boleh menampung saiz baby.”

Walaupun bersalin lebih awal, dia tetap bersyukur kerana anaknya tiada apa-apa masalah kecuali penyakit kuning.

Dia bertemu suaminya, Muhammad Azri Zaidi, yang 8 tahun lebih muda daripadanya menerusi permainan dalam talian, PUBG pada Ramadhan 2020, sebelum mereka berkahwin pada 18 Mac 2021.

Azri mendedahkan bahawa keperibadian dan keyakinan isterinya telah membuatkannya tertarik. Azri juga tidak pernah memandang saiz fizikalnya sebagai satu kecacatan.

“Dia tidak seperti orang lain, tetapi dia sempurna di mata saya. Kami mengisi kekosongan antara satu sama lain dan saya sering mengabaikan apa yang orang katakan tentang kami, asalkan kami berdua gembira,” ujarnya.

Syakila juga berkata, dia dapat merasakan keikhlasan suaminya itu kerana tidak pernah bercakap buruk tentang penampilan fizikalnya. Suaminya juga sangat matang walaupun memiliki jarak usia yang jauh. Bukan itu sahaja, malah keluarga Azri juga menerima Syakila dengan baik sekali.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI