29.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaGaya HidupJejak pertama kali ke KFC, guru gembira dapat belanja kombo besar untuk...

Jejak pertama kali ke KFC, guru gembira dapat belanja kombo besar untuk 30 anak muridnya makan ayam goreng popular

Bagi kebanyakan orang di bandar, KFC (Kentucky Fried Chicken) boleh dikatakan menjadi makanan hampir setiap minggu atau hari. Namun bagi mereka yang berada di luar bandar, tidak semua orang mampu menikmatinya malahan tidak pernah menjamahnya pun buat seumur hidup.

Seorang guru dari Sekolah Kebangsaan Syed Sheh, Kupang di Kedah berkongsi kisahnya baru-baru ini di media sosial, apabila membawa 30 anak muridnya yang belum pernah makan KFC ke restoran makanan segera itu untuk menikmatinya.

Facebook

Guru Bahasa Inggeris, Pendidikan Jasmani dan Muzik, Ismaniza Fahida Ismail berkata pada mulanya beliau hanya ingin menarik minat semua anak muridnya untuk hadir penuh ke sekolah dan menyiapkan kerja sekolah dengan berjanji akan memberi ganjaran makan KFC apabila mereka menunaikan tanggungjawab dan tugasan diberikan.

“Mereka nampak kurang minat buat kerja sekolah, jadi saya janji siapa buat kerja nanti saya belanja dan kebetulan semua buat. Jadi saya tanya secara rawak apa yang mereka teringin hendak makan dan 90 peratus jawab KFC,” jelas Cikgu Ismaniza kepada mStar.

Facebook

“Dari situ saya mula tanya setiap seorang sebab saya hairan mengapa mereka jawab KFC dan 98 peratus cakap mereka tidak pernah makan apatah lagi masuk KFC, yang biasa makan pun sebab orang bagi dekat rumah,” katanya.

Jawapan kesemua anak muridnya telah menyentuh hati Cikgu Ismaniza sekali gus teringat zaman kanak-kanaknya.

Facebook

“Masa mereka cakap tak pernah makan, sakit dada saya sebab teringat kisah saya masa kecil dulu pun macam ni, hanya dapat makan daripada ihsan orang. Saya pun kenal KFC masa umur 18 tahun, waktu belajar di maktab perguruan bila kawan-kawan yang ajar makan.”

“Sebagai guru saya tahu latar belakang mereka, ada ayah meninggal, bercerai, ada yang yatim piatu, jadi dari situ nikmat hidup pasti kurang, jadi saya berazam untuk bawa mereka makan di KFC,” kata guru ini yang menetap di Baling.

Facebook

Cikgu Ismaniza membelanja kombo besar KFC di Baling untuk 30 orang anak muridnya yang berada dalam tahun dua, tiga dan lima.

“Masa sampai KFC, ada mereka yang terlompat-lompat seronok sampai ada terketar tangan sebab gembira. Paling sedih tengok mereka jadi teruja tengok sos keluar dari pam, semua bunyi ‘wow’ sebab hairan.”

Facebook

“Lepas tu ada yang tanya kenapa tak letak botol sos, masa tu kita tahu mereka memang tidak pernah masuk KFC,” kongsi Cikgu Ismaniza.

Apabila ada orang yang bertanya, mengapa Cikgu Ismaniza tidak membeli sahaja KFC itu dan membawanya ke sekolah kerana sama sahaja semua anak muridnya boleh makan.

Facebook

Jawapan Cikgu Ismaniza, “Perkara yang orang anggap mudah sebenarnya menjadi harapan besar murid-murid. Mereka tidak pernah makan KFC. Itu impian mereka. Mungkin ada yang rasa ini benda remeh. Tetapi bagi mereka KFC itu sesuatu yang mahal dan sukar dicapai, ibu bapa mereka akan kata beli beras lebih baik daripada KFC.”

Facebook

Di akhir jamuan kombo besar di KFC Baling itu, murid-murid Cikgu Ismaniza menunjukkan sikap pemurah untuk berkongsi rezeki dan kebahagian mereka dengan ahli keluarga lain di rumah.

Cik Puan Gojes / Facebook

“Saya rasa sangat bangga bila mereka kata hendak bawa balik kongsi, dari sini kita tahu sikap anak murid kita. Saya sengaja beli kombo besar sebab saya tahu orang susah kalau dapat makan sedap mereka tak sabar hendak bagi ahli keluarga lain rasa,” kata guru ini yang memahami situasi anak-anak muridnya.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI