25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaDr. Fauci tahu asal usul virus dari makmal dalam telesidang rahsia, desak...

Dr. Fauci tahu asal usul virus dari makmal dalam telesidang rahsia, desak naratif alternatif: Jeff Carlson dan Hans Mahncke

Dr. Anthony Fauci diberitahu dalam telesidang rahsia bahawa virus PKC (COVID-19) berkemungkinan besar telah bocor dari makmal di China, namun masih mendesak naratif alternatif yang ia berasal secara semula jadi, dakwa bukti baharu yang menunjukkan.

E-mel yang telah disunting baru-baru ini didedahkan kepada umum yang mencadangkan bahawa Dr. Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID), memulakan usaha untuk menutup bukti yang menunjukkan kebocoran makmal sebagai asal usul virus PKC (Parti Komunis China), yang menyebabkan COVID-19.

Bukti menunjukkan Dr. Fauci juga secara aktif merangka dan membentuk kertas akademik yang sangat berpengaruh yang pertama kali diterbitkan pada 16 Februari 2020, sebelum kemudian dicetak dalam jurnal sains terkenal Nature yang mengecualikan kemungkinan teori sedemikian.

Dr. Anthony Fauci, di Capitol Hill, Washington DC pada 23 September 2020 (Gambar oleh Graeme Jennings- Pool/Getty Images)

Artikel itu, bertajuk “The Proximal Origin of SARS-CoV-2,” ditulis bersama oleh lima pakar virologi, empat daripadanya menyertai Dr. Fauci dalam telesidang pada 1 Februari 2020.

Semasa panggilan telefon, sekurang-kurangnya tiga pengarang kertas berkenaan berkata mereka antara 60 hingga 80 peratus pasti bahawa virus PKC berasal dari makmal, sesuatu yang mereka juga ulangi dalam e-mel selepas panggilan itu.

Pada waktu itu, laporan awam juga muncul tentang kemungkinan hubungan Institut Virologi Wuhan di China dan wabak virus PKC, namun laporan ini telah ditolak oleh Dr. Fauci dan profesional perubatan lain sebagai teori konspirasi.

Ini termasuk Peter Daszak, pengasas EcoHealth Alliance, badan bukan keuntungan yang menyalurkan wang geran Amerika Syarikat kepada saintis di Wuhan dan penyelidik lain, yang menerbitkan kenyataan berbunyi, “Kami berdiri bersama untuk mengecam sekeras-kerasnya teori konspirasi yang mencadangkan bahawa COVID-19 tidak mempunyai asal usul semula jadi.”

Dalam wawancara bersama program EpochTV “Crossroads”, Jeff Carlson dan Hans Mahncke, hos “Truth Over News” berkata bukti terkini menunjukkan bahawa Dr. Fauci sangat menyedari bahawa virus PKC berkemungkinan bocor dari makmal di China, tetapi secara aktif menyarankan naratif alternatif.

“Asal usul ‘proximal’ memihak bahagian yang kukuh daripada asal usul semula jadi untuk virus. Dan ia telah digunakan oleh media dan kerajaan untuk memaparkan sebarang percakapan tentang kebocoran makmal. Hakikatnya, itulah yang digunakan untuk menolak sesiapa yang menyatakan apa-apa seperti itu adalah sains yang dibuktikan,” kata Carlson.

“Jadi di sini, versi pertama asal usul ‘proximal’ telah selesai pada hari yang sama ketika berlangsung telesidang. Jadi biarkan sahaja perkara itu terbenam, pada masa Fauci dan Collins [ketua Institut Kesihatan Kebangsaan Francis Collins] dan Farrar [Jeremy Farrar, ketua Wellcome Trust UK], pembiaya kanan, ketua institusi kesihatan kita diberitahu secara peribadi bahawa mana-mana sahaja dalam lingkungan 60 hingga 80 peratus kemungkinan virus ini mempunyai asal usul makmal, mereka melengkapkan draf pertama asal usul ‘proximal’, yang kemudiannya digunakan untuk mempromosikan naratif asal usul semula jadi berbanding asal usul kebocoran makmal bagi virus itu,” kata Carlson.

Carlson dan Mahncke berkata walaupun terdapat bukti yang menunjukkan sebaliknya, Dr. Fauci kemudiannya menerima pakai pendirian awam bahawa beliau tidak mengetahui apa-apa dakwaan yang dibuat oleh pengarang dalam telesidang itu.

“Apa yang baru tentang e-mel ini ialah butiran yang telah dikeluarkan melalui e-mel tidak disunting. Sebelum ini, apabila terdapat pembuangan e-mel itu, semua e-mel pada dasarnya telah disunting 95 peratus atau lebih atau hanya kelabu, kelabu, kelabu… jadi sekarang kita tahu apa yang berada di sebalik suntingan tersebut, beberapa daripadanya, dan apa yang kami ketahui ialah tahap perincian yang saintis sudah tahu pada masa itu tentang ciri kejuruteraan virus,” kata Mahncke.

“Jadi semua perkara yang kami temui dalam masa dua tahun lalu, mereka sudah tahu semua itu pada 1 Februari 2020 … dan daripada sepatutnya memberi amaran kepada dunia tentang fakta terdapat virus kejuruteraan yang melanda dunia, Fauci telah melakukan perkara yang benar-benar bertentangan. Beliau pergi ke sana dan berkata, ‘Tidak, ini semua semula jadi’,” tambah Mahncke.

Pada mesyuarat 3 Februari 2020 di Akademi Sains Kebangsaan, hanya dua hari selepas telesidang dengan para pengarang “The Proximal Origin of SARS-CoV-2”, Dr. Fauci diminta membantu merangka surat respons kepada pertanyaan yang dibuat oleh Rumah Putih di bawah pentadbiran Trump berkenaan asal usul virus.

Sekali lagi, Dr. Fauci menggandakan pendiriannya bahawa virus PKC berasal secara semula jadi dan bukan dari makmal.

Gambar Hiasan / Unsplash

“Jadi sejak awal Fauci berusaha keras dan dalam pelbagai forum, semuanya ke arah yang sama, semula jadi, semula jadi, semula jadi, tetapi pada masa yang sama, bukan sahaja beliau diberitahu kemungkinan besar ia bocor dari makmal, juga diberitahu mengenai butirannya; itu bagi saya menjadi sangat menarik,” kata Mahncke.

Ketika ditanya secara langsung semasa mengemukakan keterangan di hadapan Kongres Amerika Syarikat awal bulan ini, Dr. Fauci menafikan telah berkomunikasi dengan para pengarang artikel itu.

Pegawai perisikan Amerika Syarikat dan beberapa pakar sejak itu telah memperolehi bukti yang menunjukkan virus PKC berasal dari makmal, tetapi pegawai lain mengekalkan kenyataan bahawa ia adalah asal usul semula jadi.

Pada bulan September, dokumen yang diperolehi oleh The Intercept berkenaan tuntutan undang-undang Akta Kebebasan Maklumat yang dibawa oleh penerbitan itu terhadap Institut Kesihatan Kebangsaan menunjukkan bukti EcoHealth Alliance menggunakan wang persekutuan untuk membiayai penyelidikan berkaitan coronavirus daripada kelawar di Institut Virologi Wuhan.

The Epoch Times telah menghubungi NIAID untuk mendapatkan komen mereka.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI