29.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaGaya HidupLarang anak miliki telefon bimbit, Ronaldo elak anak kecilnya taksub dengan teknologi

Larang anak miliki telefon bimbit, Ronaldo elak anak kecilnya taksub dengan teknologi

Cristiano Ronaldo mendedahkan dia masih belum memberikan telefon bimbit kepada anaknya, Cristiano Jr kerana tidak mahu si kecil itu ‘taksub dengan teknologi’ pada usia awal.

Pemain bola sepak yang berusia 36 tahun itu bercakap mengenai kesan teknologi di Plaza Al Wasl di Dubai selepas merangkul anugerah Penjaring Terbanyak Sepanjang Masa Globe Soccer.

Dia berkata: “Sudah tentu ia banyak membantu. Ia membantu saya dan orang di sini, di seluruh dunia, dan saya fikir kita perlu memanfaatkannya tetapi kita tidak seharusnya taksub dengannya.

“Sebagai contoh, saya boleh memberi anda gambaran kecil. Anak sulung saya akan berusia 12 tahun tidak lama lagi dan dia bertanya kepada saya setiap kali, “Ayah, boleh saya dapatkan telefon, boleh saya ada telefon, boleh saya ada telefon.”

“Saya juga tahu bahawa generasi muda ini selangkah di hadapan usia mereka jadi saya bersetuju bahawa kita perlu mengambil kesempatan itu tetapi tidak perlu taksub tentang teknologi”.

Pada 2017, Ronaldo juga menolak permintaan anaknya untuk memiliki telefon, mengatakan dia tidak mahu memberi tanggapan kepada anaknya yang dia mudah untuk mendapatkan apa sahaja yang dia mahukan.

Pada masa itu dia berkata: “Junior sangat gembira dan berkata dia mahu lebih ramai adik-beradik, dia mahukan tujuh orang.

“Saya minta dia tunggu. Suatu hari, Junior meminta saya iPhone untuk menghubungi saya tetapi saya memberitahunya tidak. Kalau dia hendak menghubungi saya, dia perlu melakukannya melalui neneknya.

“Saya ingin memberitahu kepada anak saya bahawa bukan mudah untuknya mendapatkan apa-apa yang dia mahu. Pendidikan adalah perkara terbaik yang boleh saya berikan kepadanya.’

Cristiano Jr, yang digelar Cristianinho, berusia 12 tahun pada bulan Jun, dan dilahirkan melalui kaedah ibu tumpang sebelum bapanya bertemu Georgina Rodriguez.

Georgina kini sedang hamil enam bulan anak kembar dan pasangan itu mendedahkan bahawa kembar mereka dijangkakan seorang lelaki dan seorang perempuan.

Mereka membuat pengumuman itu di media sosial dengan memuat naik video untuk mendedahkan jantina si kembar yang melibatkan keempat-empat anak mereka.

Mereka meminta anak-anak mereka untuk meletupkan belon. Kedua-dua anak lelaki itu kemudian menjerit: ‘Ia lelaki’ dan dua orang anak perempuan berkata: ‘Ia perempuan’. Mereka kemudian bersorak dan ketawa selepas mendedahkan jantina si kembar yang bakal lahir nanti.

Pada bulan November, Georgina mendedahkan bahawa dia hamil anak kembar, dan berkongsi gambar imbasan kandungannya bersama dengan empat orang anak Cristiano di laman Instagram dengan kapsyen: ‘Impacientes ❤️ ❤️’ yang bermaksud ‘tidak sabar’.

Pemain bola sepak profesional itu turut berkongsi berita gembira itu dengan peminat di Instagramnya bulan lalu.

Ronaldo, yang akan mengalu-alukan anak kedua dan ketiganya dengan Georgina menulis: ‘Gembira untuk mengumumkan bahawa kami bakal mendapat anak kembar. Hati kami penuh dengan cinta – kami tidak sabar untuk bertemu dengan kamu.’

Ronaldo sedang menghabiskan percutian antarabangsa di Dubai bersama keluarganya dan dilihat meraikan hari lahir Georgina di bangunan tertinggi di Dunia, Burj Khalifa.

Dia membelanjakan beribu-ribu pound untuk menerangi latar langit Dubai dengan ucapan ‘selamat hari jadi’ kepada pasangannya.

Menara mercu tanda itu bertukar warna sebelum diakhiri dengan mesej ‘Selamat Hari Lahir Gio’ bersama gambar Georgina yang terpapar di menara tinggi tersebut.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI