26.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama'Long COVID': Kerosakan paru-paru tersembunyi boleh dikesan melalui imbasan

‘Long COVID’: Kerosakan paru-paru tersembunyi boleh dikesan melalui imbasan

UNITED KINGDOM- Sesetengah orang yang mengalami simptom susulan selepas sembuh COVID-19 atau dikenali sebagai ‘Long COVID’ dikatakan mungkin mengalami kerosakan tersembunyi pada paru-paru mereka. Perkara ini dibuktikan melalui sebuah kajian perintis yang dijalankan di United Kingdom.

Para saintis menggunakan kaedah imbasan gas Xenon baru untuk melihat keabnormalan pada paru-paru yang tidak dikesan melalui imbasan rutin.

Mereka memberi tumpuan kepada 11 orang yang tidak memerlukan rawatan hospital ketika pertama kali dijangkiti Covid tetapi mengalami sesak nafas yang berpanjangan selepas jangkitan awal mereka.

Kajian yang lebih besar dan lebih terperinci sedang dijalankan untuk mengesahkan keputusan tersebut.

Penyelidik mengatakan penemuan itu dapat menjelaskan mengapa pesakit ‘Long COVID’ sering mengalami simptom sesak nafas walaupun punca sesak nafas adalah pelbagai dan kompleks.

Long COVID merujuk kepada simptom Covid yang berpanjangan selama beberapa minggu walaupun pesakit sudah pulih daripada jangkitan Covid-19.

Kumpulan saintis dari dari Oxford, Sheffield, Cardiff dan Manchester itu membandingkan imbasan gas Xenon dan ujian fungsi paru-paru lain dalam tiga kumpulan orang.

Kajian ini melibatkan mereka yang menghidap simptom ‘Long COVID’ dan mengalami sesak nafas tetapi tidak dimasukkan ke hospital apabila dijangkiti, 12 orang yang telah dimasukkan ke hospital dengan Covid tetapi tidak mempunyai simptom ‘Long COVID’ dan 13 orang yang sihat sebagai “kawalan”.

Menggunakan pendekatan baru, yang dibangunkan oleh Universiti Sheffield, semua peserta menyedut gas Xenon semasa imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI).

Gas memiliki fungsi yang hampir sama dengan oksigen tetapi boleh dikesan secara visual semasa imbasan, jadi saintis dapat “melihat” sejauh mana ia bergerak dari paru-paru ke dalam aliran darah – satu langkah penting untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

Penyelidik mendapati bahawa pemindahan gas adalah kurang berkesan kepada kebanyakan orang yang menghidap ‘Long COVID’ dan mereka yang pernah dimasukkan ke hospital kerana Covid turut berhadapan dengan situasi yang sama.

Ketua penyelidik dan pakar paru-paru, Dr Emily Fraser berkata ia adalah sesuatu yang mengecewakan apabila orang ramai datang ke klinik dan doktor tidak dapat menjelaskan kepada pesakit mengapa mereka sesak nafas. Selalunya imbasan X-ray dan imbasan CT tidak menunjukkan kelainan.

“Ini adalah penyelidikan penting dan saya benar-benar berharap ini akan memberi lebih banyak pencerahan mengenainya.”

Menurutnya lagi ia adalah penting untuk orang ramai tahu tentang strategi pemulihan dan latihan semula pernafasan kerana ianya sangat membantu.

Seorang lagi pakar dalam kajian tersebut, Prof Fergus Gleeson, berkata: “Kini terdapat soalan penting untuk dijawab, seperti, berapa ramai pesakit ‘Long COVID’ yang akan memperolehi imbasan abnormal, kepentingan keabnormalan yang dikesan, punca keabnormalan, dan akibat jangka panjangnya.

“Sebaik sahaja kami memahami mekanisme yang mendorong gejala ini, kami akan lebih mudah untuk membangunkan rawatan yang lebih berkesan.”

Kertas kajian tesebut walau bagaimanapun masih dalam fasa pracetak dan masih belum melalui proses semakan formal.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI