26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaGaya HidupBekerjasama untuk 'melarikan' rantai emas, perlakuan sekumpulan semut terbongkar juga

Bekerjasama untuk ‘melarikan’ rantai emas, perlakuan sekumpulan semut terbongkar juga

Sebenarnya banyak yang boleh kita pelajari daripada haiwan atau serangga yang ada di sekitar kita. Jika jika punya haiwan peliharaan kita boleh lihat betapa setia dan penyayangnya mereka. Apa yang mereka mahu hanya membuatkan kita senang dan gembira. Mereka tidak perlu melakukan apa pun malah hanya menjadi diri mereka sendiri sahaja sudah boleh memberi pengajaran buat kita.

Pernah anda terfikir apa pelajaran yang boleh kita dapat daripada semut? Sebenarnya banyak yang boleh kita ambil daripada hanya memerhati tingkah serangga ini. Antara perkara yang kita boleh pelajari daripada spesies ini ialah sikap kerjasama mereka yang sangat luar biasa.

Adalah sesuatu yang biasa jika kita melihat semut bekerja dalam kumpulan yang ramai sesama mereka. Ada sahaja yang mereka bawa dan biasanya ia adalah sisa makanan seperti biskut, nasi atau yang paling biasa mestilah gula. Namun, pernahkah anda terfikir untuk melihat sekumpulan semut membawa barang kemas?

Momen yang agak luar biasa ini dikongsikan oleh seorang pengguna laman sosial TikTok, nayanaya51430, yang memuat naik sebuah video yang menunjukkan sekumpulan sedang bekerjasama membawa seutas rantai emas miliknya.

Tidak mahu dari mana semuat itu mendapatkan rantai tersebut tetapi kelihatannya mereka mahu mengalihkannya ke tempat lain. Walau bagaimanapun perbuatan mereka terbongkar apabila kejadian itu disedari oleh wanita tersebut. Apa yang lucunya pemilik rantai tersebut sendiri hairan dan keliru bagaimana mereka boleh mengangkut rantai sebesar itu dengan tubuh mereka yang kecil.

“Saya tidak boleh berkata apa-apa lagi, tetapi serius saya terkejut ke mana semut itu mahu membawa rantai saya.”

Video yang dikongsikan itu telah perhatian netizen TikTok sehingga telah ditonton lebih daripada 1.9 juta kali dan menerima pelabagai reaksi netizen yang rata-ratanya terhibur dengan video tersebut.

Tidak hanya itu, video tersebut dibanjiri dengan pelbagai komen lucu dan ada yang mengakatakan raniat tersebut mahu dijual oleh semua-semut itu supaya mereka membeli gula. Nampaknya, semut pun tahu nilai barang kemas yang sememangnya mempunyai harga yang tinggi!

Semut-semut ini membuktikan bahawa jika mereka bekerjasama kerja yang berat pun boleh menjadi ringan dan tiada yang mustahil untuk dilakukan jika semua berganding bahu melaksanakan sesuatu tugas.

Bayangkan tubuh-tubuh kecil itu mampu melakukan kerja-kerja yang berat yang sememangnya bukan mudah. Betul lah orang kata semut memang spesies yang rajin bekerja dan selalu bekerjasama dalam kumpulan mereka!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI