26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaBerita UtamaSaintis Australia kesan objek misteri yang berputar di Bima Sakti

Saintis Australia kesan objek misteri yang berputar di Bima Sakti

PERTH- Sekumpulan saintis mendakwa mereka menemui sebuah objek berputar di galaksi Bima Sakti, yang tidak pernah dilihat atau direkodkan sebelum ini.

Objek berkenaan, yang kali pertama dikesan oleh seorang penuntut universiti, melihat setiap tenaga radio selama seminit penuh 18 minit, lapor BBC.

Objek yang melepaskan tenaga dalam sistem cakerawala sering didokumentasikan, namun penyelidik berkata, sesuatu yang aktif selama ini jarang berlaku.

Pasukan itu kini sedang berusaha mendapatkan lebih penjelasan mengenainya.

Perkara itu kali pertama diketahui penuntut Universiti Curtin, Tyrone O’Doherty di sebuah wilayah terpencil di Australia Barat, yang dikenali sebagai Murchison Widefield Array. Dia menggunakan teleskop dan teknologi sokongan yang baru dibangunkannya.

O’Doherty merupakan sebahagian daripada pasukan yang diketuai pakar astrofizik, Natasha Hurley-Walker, daripada cabang universiti berkenaan iaitu Pusat Penyelidikan Astronomi Radio Antarabangsa (ICRAR).

“Objek itu muncul dan hilang selama beberapa jam sepanjang pemantauan. Ia sama sekali tidak diduga. Ia agak menyeramkan bagi seorang ahli astronomi kerana tiada yang seumpamanya di angkasa,” katanya melalui satu kenyataan.

Objek yang muncul kemudian menghilang dalam cakerawala bukan sesuatu yang baharu bagi ahli astronomi. Ia dikenali sebagai ‘transient’.

Namun, bagi onjek yang muncul dan aktif selama seminit penuh adalah ‘aneh’, menurut ahli astrofizik ICRAR-Curtin, Dr Gemma Anderson.

ICRAR menambah, setelah merujuk kepada data yang dihimpunkan selama bertahun-tahun, pasukan itu dapat menyimpulkan bahawa objek tersebut berkedudukan 4,000 tahun cahaya dari Bumi, sangat terang dan mempunyai medan magnet yang amat kuat.

Teori berkisar objek itu termasuk sebuah neuron bintang atau ‘white dwarf’, iaitu istilah bagi sisa bintang yang jatuh.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI