32.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup50 perkara perlu segera dibuang sebelum melangkah usia separuh abad, demi kelapangan...

50 perkara perlu segera dibuang sebelum melangkah usia separuh abad, demi kelapangan fikiran

Dalam kehidupan, kita tidak boleh melepaskan banyak perkara atau benda atas pelbagai sebab dan faktor, seperti emosi, ia berguna, cantik, serta lain-lain sehingga secara tidak sedar menimbunkan banyak barang. 

Tambahan ketika usia semakin meningkat makin banyaklah perkara nostalgia yang timbul untuk memberi alasan tidak mahu membuang barang.

Gambar Hiasan / Unsplash

Gail Blanke, penulis “Lost Fifty Things, Get Back One Hundred of Your Life” berkata selagi anda boleh membuang dan menghilangkan lima puluh perkara, tenaga kinetik yang indah akan dapat diaktifkan, mengubah kehilangan perkara menjadi kebiasaan. Maka kemudian, kebaikan sebenar dalam pelbagai perkara akan berlaku apabila anda berjaya mengawal kehidupan yang tidak lagi mampu memanipulasi diri.

Lima puluh perkara berikut tidak melibatkan emosi, tidak perlu menangis, dan boleh dibuang terus, jadi mulakan dari dapur:

Dapur

Gambar Hiasan / Pexels

1. Pinggan mangkuk, sudu garpu dan penyepit pakai buang: Yang tidak mesra alam, tidak sihat dan tidak sedap mata memandang. Terus buang!

2. Jika ada penyepit tidak berpasangan: Tidak perlu disimpan kerana ia bukan satu penyeksaan untuk terus membuangnya.

3. Pinggan hidangan yang telah sumbing: Dari sudut kebersihan, tidak perlu bersusah payah menyimpannya.

4. Mangkuk dan pinggan hadiah pemberian kenalan: Simpan yang anda suka dan berguna, dan yang tidak suka itu adalah menjengkelkan.

5. Botol air pemberian hadiah. Ada yang tidak pernah digunakan langsung sudah bertahun, jadi mengapa perlu disimpan?

6. Pisau hadiah: Sentiasa ada pisau di dapur yang biasa dan mudah digunakan. Ucapkan selamat tinggal kepada pisau yang kelihatan cantik tetapi tidak berfungsi dengan sempurna!

7. Makanan kesihatan dan ubatan yang telah tamat tempoh: Wajib dibuang!

8. Sos dan kicap yang tamat tempoh: Juga wajib dibuang.

9. Kuali tidak melekat sudah bercalar: Terdapat fluorida dalam cat, yang merupakan karsinogen, dan terdapat kebimbangan mengenai toksik yang dilepaskan, jadi beli kuali baru sahaja. Satu sudah cukup.

10. Periuk keluli tahan karat yang sudah menampakkan sinar warna-warni. Ini bermakna ia mungkin telah rosak dan anda perlu membuangnya.

Bilik tidur dan almari pakaian

Gambar Hiasan / Pixabay

1. Pakaian yang lama tidak dipakai, tali pinggang, cermin mata hitam lari trend, topi yang lusuh memang tidak lagi boleh digunakan.

2. Pakaian yang tidak disukai sudah pasti anda jarang memakainya, ia hanya mengambil ruang dan membazir.

3. Pakaian dengan kekotoran tidak boleh hilang. Sudah pasti anda tidak mahu keluar dengan memakainya bukan?

4. Pakaian saiz kecil tidak dipakai: Hanya membayangkan suatu hari nanti boleh memakainya apabila turun berat badan, tetapi beli pakaian baru bila berjaya kurus, dan tidak pun memakai pakaian lama itu lagi.

5. Pakaian sendat tidak muat dan tidak sesuai dipakai. Bila masa anda membelinya kerana tidak mahu orang lain mengambilnya semasa jualan murah!

6. Barang kemas perak yang sudah kusam dan anda tiada masa untuk mengilatkannya. Berapa tahun yang lalu adalah kali terakhir anda mempunyai idea ini bukan?

7. Butang ganti yang banyak. Tetapi butang di pakaian itu tidak begitu mudah pula untuk tertanggal.

8. Timbunan pakaian: T-shirt dengan garis leher longgar termasuk dalam kategori ini. Hendak kata sudah menjadi pakaian basahan di rumah, anda sudah tidak mahu memakainya lagi.

9. Pakaian tempatan yang dibeli semasa berjalan dan melancong: Ia mungkin sangat bergaya dipakai sekali dua, yang mana kemudian anda lupakan.

10. Gelang tangan dan beg yang dibeli semasa melancong. Contohnya banyak beg lama akan berkulat dan mereput, dan anda rasa apa yang boleh dibuat dengannya melainkan buang sahaja.

Ruang tamu dan bilik air

Gambar Hiasan / Unsplash

1.Buang segala manual dan kad jaminan perkakas rumah jika sudah lebih lima tahun anda menggunanya.

2. Selipar kotor. Rasa macam boleh mencucinya, tetapi tidak boleh. Buangkan sahaja.

3. Sikat itu perlu satu sahaja untuk satu kepala.

4. Cenderamata pelancongan yang anda tidak suka. Simpan ingatan melancong dalam hati, dan tinggalkan pemandangan barang yang anda beli secara rawak.

5. Kosmetik dan produk penjagaan kulit yang telah tamat tempoh. Yang ini wajib dibuang apabila ia terbukti tamat tempoh.

6. Tuala berlubang dan berbau pelik. Jika mahu berjimat cermat, tuala boleh digunakan sebagai kain buruk sebelum dibuang, tetapi terlalu banyak kain buruk beratur, ia jadi tabiat tidak baik.

7. Sabun jadi minyak maka itu telah tamat tempoh dan perlu dibuang.

8. Tuala diberikan sebagai hadiah. Jika menyakitkan mata dan tidak sesuai dengan gaya anda, buat apa disimpan?

9. Menyimpan botol syampu dan perwarna rambut hampir kosong. Berjimat cermat satu perkara yang baik, tetapi timbunan itu menyebabkan pemandangan bilik mandi menjadi hodoh.

10. Kotak menjahit yang banyak dibeli. Pakaian tidak selalu koyak, anda hanya memerlukan satu kotak jahitan.

Bilik pejabat dan belajar

Gambar Hiasan / Pexels

1. Pen tanpa dakwat. Rasa macam mahu membeli isi semula tetapi rupanya tidak.

2. Kata mahu mengitar semula diari dan organizer itu tetapi simpan selama bertahun-tahun. Tiada guna semula pun.

3. Maklumat yang tidak dibaca selama lebih dari setahun. Anda rasa akan membacanya pada tahun hadapan?

4. Buku yang tidak dibaca selama lebih dari setahun selepas pembelian: Tidak kira sama ada ia salah faham akan membacanya selepas membeli, tetapi telah terbukti anda tidak pernah membacanya selepas bertahun berlalu.

5. Buku praktikal yang anda sudah faham. Sengaja beli buku begini di kedai buku terpakai. Ingat untuk belajar dan mula menjadi kebiasaan baru. Tetapi buku-buku tersebut boleh dikitar semula kepada mereka yang memerlukan selepas selesai anda memahaminya.

6. Membeli sebuah buku selepas menyesal. Ia adalah menyakitkan mata untuk terus meletakkannya di dalam rumah.

7. Buku yang diberikan oleh orang lain tetapi tidak pernah dibaca: Bukti sahih ia tidak diperlukan, maka perlu dibuang.

8. Kertas perlu dipastikan sama ada ia dokumen penting untuk disimpan atau terus sahaja dibuang.

9. Kamus: Kini orang hanya tekan butang untuk mendapatkan terjemahan, tiada sebab untuk menyimpan kamus tebal yang mengambil ruang.

10. Kad perniagaan tidak lagi boleh dihubungi: Ada yang tidak ingat nama mereka lagi dan siapa dia untuk tujuan apa.

Ruang digital

Gambar Hiasan / Unsplash

1. Aplikasi yang tidak digunakan lebih enam bulan: Aplikasi yang tidak lagi digunakan selepas berbulan dan tidak perlu akan mengambil ruang dalam telefon pintar anda. Jadi buangkan!

2. Kelab tanpa mata selama tiga bulan: Menunjukkan bahawa anda tidak memerlukan maklumat yang berkaitan tentang kelab ini.

3. Sentiasa tolak untuk beli kelab beli-belah yang berubah menjadi penyesalan. Jika anda mahu menahan keinginan membeli-belah yang bukan-bukan, tapis maklumat yang anda perolehi dengan teliti.

4. Rakan-rakan yang selalu berkongsi kandungan laman media sosial: Hanya kongsi laman media sosial yang penting, selalunya terdapat gambar dan maklumat yang merangsang anda untuk klik. Tidak perlu membuang masa untuk berbuat begitu.

5. Rakan-rakan yang sudah lebih setahun tidak berinteraksi: Tidak mengapa pun jika mereka sudah lama tidak berinteraksi.

6. Spam yang perlu dihindari dan anda tidak perlu ambil peduli. Padamkan sahaja nombor dan mesej itu.

7. Tangkap skrin yang tidak digunakan lagi, padam!

8. SMS yang sah-sah Spam. Padamkan terus!

9. Kumpulan anda yang tidak lagi aktif di laman media sosial. Malah, orang dalam kumpulan itu juga mengharapkan anda berhenti dan keluar. Jadi, buat apa anda perlu kekal di situ.

10. Gambar bertindan. Tidak perlu membazirkan ruang menyebabkan telefon menjadi sesak dan panas. Buangkan sahaja.

Senarai segera buang ini terpulang kepada anda. Sebelum fikiran menjadi kusut dengan pelbagai benda yang tidak perlu dalam kehidupan menjelang usia tua anda, baik rancang bermula sekarang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI