25.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalPenyemak fakta digunakan dengan matlamat mengelirukan orang ramai: Sharyl Attkisson

Penyemak fakta digunakan dengan matlamat mengelirukan orang ramai: Sharyl Attkisson

Wartawan dengan kemenangan lima kali Anugerah Emmy, Sharyl Attkisson berkata beliau telah melihat peningkatan usaha untuk memanipulasi orang awam untuk menghargai penapisan dan menolak kewartawanan. Salah satu strategi yang telah digunakan adalah penggunaan penyemak fakta atau ‘fact-checker’ pihak ketiga, katanya.

“Hampir setiap mod maklumat telah dialih ubah, jika ia boleh dialih ubah oleh sesetengah kumpulan, [dan] penyemak fakta tiada beza,” Attkisson memberitahu “American Thought Leaders” oleh EpochTV.

“Sama ada mereka telah dipilih bersama, dalam banyak keadaan, atau dicipta untuk tujuan menyebarkan naratif dan propaganda. Ini semua adalah sebahagian daripada landskap yang dibiayai dengan baik dan tersusun dalam menentukan serta menyimpangkan maklumat yang mereka mahu kita terima,” kata Attkisson.

Wartawan penyiasatan dan pemenang Anugerah Emmy lima kali, Sharyl Attkisson di Virginia pada 14 Januari, 2022. (Gambar oleh York Du / The Epoch Times)

Sharyl Attkisson berkata beliau mula menyedari berita mula dikawal pada awal era 2000-an apabila syarikat media yang beliau bekerja secara aktif cuba menyekat berita dan kisah tertentu.

“Penolakan itu lebih kepada menyimpan cerita sebenar daripada disiarkan atau menyimpan kajian daripada dilaporkan dalam berita, bukan hanya memberi kepada pihak lain, bukan hanya memastikan ia dilaporkan secara tepat,” katanya mengenai cerita sebenar syarikat farmaseutikal yang beliau membuat liputan pada masa itu.

Pada tahun 2016, Attkisson mendengar bekas Presiden Barack Obama berkata berita perlu disusun, dan selepas itu media arus perdana mula konsisten menggunakan istilah berita palsu untuk menggambarkan kebanyakan berita konservatif yang mereka anggap tidak benar.

“Dan saya masih ingat sambil memikirkan itu adalah perkara yang pelik untuk dikatakan, kerana tiada pergerakan besar di khalayak awam, yang orang ramai perlu memilih maklumat mereka, yang seseorang itu perlu campur tangan dan memberitahu kami apa yang perlu difikirkan, mengatur perkara dalam talian. Tetapi … selepas itu, jika anda melihat media, hari demi hari, terdapat tajuk berita palsu dan penyusunan perkara yang patut dan tidak patut dilaporkan,” katanya.

Attkisson merujuk kepada komen Obama dalam White House Frontiers Conference di Pittsburgh, Pennsylvania pada Oktober 2016.

“Ia berkaitan dengan demokrasi kita, kewarganegaraan. Kita perlu membina semula, dalam aliran maklumat barat yang liar ini, seperti mana fungsi penyusunan yang dipersetujui oleh semua,” kata Obama.

Oleh kerana Attkisson ingin tahu tentang idea menyusun berita ini, beliau mula melakukan penyelidikan mengenai topik maklumat salah, yang membawanya kepada sebuah organisasi bukan keuntungan dikenali First Draft, yang dibiayai oleh bekas Ketua Pegawai Eksekutif Google Eric Schmidt.

Bekas Presiden Barack Obama dan calon Presiden Demokrat Hillary Clinton di Philadelphia pada 27 Julai, 2016. (Gambar oleh J.Scott Applewhite/AP)

“Dan jika anda melihat laman web bukan berasas keuntungan apabila mereka menyatakan berita palsu, itu bermaksud berita palsu berasaskan konservatif sepenuhnya dan pandangan mereka; tidak ada versi liberal dengan berita palsu. Dan kemudian dalam masa beberapa minggu, Presiden Obama memberikan ucapan, media bergerak lancar dan berjalan dengannya.”

Attkisson berkata frasa berita palsu itu sebenarnya dimulakan oleh haluan kiri tetapi secara berkesan telah dipusingkan oleh bekas Presiden Donald Trump dan kini kebanyakan orang berpendapat Trump mencipta frasa itu.

“Tetapi ia sebenarnya didokumentasikan dengan baik sebagai ciptaan aktivis politik haluan kiri dalam tempoh masa yang saya nyatakan,” kata Attkisson.

Untuk bukunya “Smear”, Attkisson menemu bual individu yang bekerja untuk menyebarkan maklumat salah dan propaganda dengan matlamat untuk mengelirukan orang ramai. “Dan mereka menjelaskan kepada saya bahawa, jika mereka tidak melakukan apa-apa melainkan mengelirukan landskap maklumat, mungkin anda tidak percaya dengan sepenuhnya apa yang mereka katakan, tetapi mereka telah melakukannya dengan cukup untuk membuat anda berasa tidak pasti dengan apa-apa.”

Penapisan semasa pandemik

Attkisson mengkritik outlet berita perdana kerana menjadi “juru bicara” kepada kerajaan atau kumpulan berkepentingan khas lain dan bukannya mencabar mereka atau meminta mereka bertanggungjawab, terutamanya yang berkaitan dengan pandemik.

Menurutnya, tidak lama selepas pandemik bermula, beliau bercakap dengan ramai saintis, badan kerajaan dan swasta, tentang virus itu dan kursus yang diambil sebelum mengemukakan pendapat. Beliau meminta beberapa saintis untuk bersuara tetapi mereka takut.

“Mereka berkata tidak berani bersuara kerana takut menjadi kontroversi, dan takut digelar sebagai penafi coronavirus, kerana frasa itu mula digunakan dalam media. Dan kedua, mereka takut bercanggah pendapat dengan Dr. Fauci, yang mereka katakan telah menjadi singa atau juru kanun untuk media atas sebab-sebab yang mereka tidak faham,” kata Attkisson.

Dr. Anthony Fauci telah menjadi pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID) sejak 1984, yang membolehkannya menasihati tujuh presiden mengenai isu kesihatan awam, termasuk COVID-19. Beliau didakwa telah mengelirukan orang awam mengenai pembiayaan penyelidikan fungsi keuntungan di China.

Attkisson berkata Institut Kesihatan Negara menggunakan wang pembayar cukai untuk membiayai penyelidikan fungsi keuntungan dengan kerjasama China tetapi laporan media adalah sebaliknya.

“Dan kemudian naratif itu diuruskan dengan cara lain yang saya ingat selepas menyemak geran itu sendiri untuk kepuasan hati saya, kerana saya tidak tahu apa yang benar sehingga saya menemui dokumentasi dan kemudian masih mendengar, bukan sahaja tokoh kesihatan awam, tetapi wartawan juga mendakwa sekiranya mereka mengetahui kebenaran itu, semua ini mungkin tidak akan berlaku,” katanya.

Attkisson berkata cara lain untuk mengelirukan orang awam mengenai kebenaran adalah dengan melabelkan sesuatu sebagai konspirasi, seperti teori kebocoran makmal yang berkaitan dengan novel coronavirus.

“Namun apabila anda mendengar orang berkata ‘teori konspirasi’ yang direka untuk memetik bahagian kecil otak anda yang berkata, perkara itu tidak benar. Dan saya sentiasa berfikiran terbuka dengan berkata, perkara gila yang mereka katakan sebagai teori konspirasi mungkin ada kebenarannya,” kata Attkisson.

Dr. Anthony Fauci di Capitol Hill pada 11 Januari 2022. (Gambar oleh Shawn Thew-Pool/Getty Images)

Attkisson percaya sebab sesetengah orang boleh dimanipulasi untuk mempercayai naratif yang dikeluarkan oleh media korporat ialah mereka hidup dalam “kotak”, yang bermakna internet adalah satu-satunya sumber maklumat mereka.

“Dan orang yang ingin mengawal maklumat memahami jika mereka boleh mengawal beberapa sumber asas—kita bercakap tentang Google, Twitter serta Facebook dan Wikipedia—mereka mempunyai kunci kepada maklumat, kerana kita semua telah disalurkan kepada beberapa sumber itu,” tambahnya.

Sharyl Attkisson berkata matlamat mereka adalah untuk membuat anda percaya bahawa anda berada dalam golongan minoriti dan membuat anda berasa takut untuk membangkitkan bantahan terhadap naratif itu. 

“Anda boleh dijadikan untuk mempercayainya jika anda tinggal di dalam kotak, jadi saya sentiasa memberitahu orang ramai, hiduplah di luar kotak. Ya, anda boleh mendapatkan maklumat di luar sana dan lakukan apa yang anda ingin lakukan dalam talian. Tetapi pastikan untuk mempercayai pecahan kognitif anda. Bercakaplah dengan orang di sekeliling anda,” saran Attkisson.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI