26.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaGaya HidupPuisi lama ‘wanita tua tinggal dalam kasut’ ternyata kisah benar apabila sebuah...

Puisi lama ‘wanita tua tinggal dalam kasut’ ternyata kisah benar apabila sebuah rumah berbentuk kasut but ditemui dalam hutan UK

Pengembara bandar dari ‘Abandoned UK’ menemui sebuah rumah berbentuk kasut but yang dilitupi lumut yang mereka dakwa pernah menjadi tempat tinggal seorang wanita pada tahun 1950-an, sama seperti gambaran dalam puisi klasik kanak-kanak yang diterbitkan pada tahun 1794.

Pengembara itu menemui sebuah rumah berbentuk kasut but yang tersembunyi jauh di dalam hutan di United Kingdom, sama seperti kisah dongeng dalam puisi wanita tua tinggal dalam kasut.

Peninggalan harta tanah yang dilitupi lumut itu seolah-olah telah dilupakan selama beberapa dekad kerana daun dan pokok menjalar telah mula memanjat dinding untuk membawa rumah itu kembali kepada alam semula jadi.

Facebook

Binaan batu dan simen berbentuk kasut but kelihatan masih terpelihara sempurna, manakala bumbung kayu dan rangkanya masih ada walaupun sudah mereput.

Menjenguk ke dalam melalui tingkap, pengembara berkenaan berkata dia dapat melihat beberapa struktur telah runtuh, menjadikannya tempat yang tidak selamat untuk bermain atau tinggal, menurut Abandoned UK dalam hantaran Facebook mereka yang mendakwa seorang wanita pernah tinggal di dalam rumah itu pada tahun 50-an.

“Ini memerlukan beberapa kali penemuan sebelum kami berjaya melakukannya, selepas berjalan meredah hutan selama bertahun untuk cuba mencari rumah kasut but. Kami akhirnya melihat ia berada di bahagian bawah tebing yang curam,” kata mereka dalam hantaran itu.

Facebook

“Rupa-rupanya, seorang wanita pernah tinggal di dalam rumah kasut but itu pada tahun 1950-an, walaupun tiada dinyatakan apa-apa bukti kerana ia hanya perkara yang kami baca dalam talian,” tambah mereka.

“Kanak-kanak pernah bermain dalam kasut but ini pada tahun 70-an dan 80-an juga, ini pasti sesuatu yang berbeza dan butiran yang digunakan untuk membuatnya,” tulis Abandoned UK.

Terdapat juga dakwaan lain yang rumah kasut but itu adalah sebahagian daripada taman tema dan tiada orang yang pernah menghuninya.

Facebook

“Ia sebahagian daripada resort pada pada zaman itu yang ada di sana, jadi ini sahaja yang tinggal daripada kesemuanya. Rumah kasut itu untuk kanak-kanak bermain di dalamnya,” dakwa seorang warganet.

Puisi klasik ‘The Little Old Woman Who Lived in a Shoe’ ditulis oleh Mother Goose pada tahun 1794, menurut laman web American Literature, yang menggambarkan seorang wanita tua tinggal dalam rumah kasut but gergasi.

Abandoned UK enggan memberikan lokasi sebenar penemuan rumah kasut but yang telah usang itu demi melindunginya daripada kegiatan vandalisme dan eksploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI