26.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaLima buah kereta rosak akibat kejadian tanah mendap di Seri Kembangan

Lima buah kereta rosak akibat kejadian tanah mendap di Seri Kembangan

SERI KEMBANGAN – Sebanyak lima buah kenderaan dilaporkan mengalami kerosakan yang berpunca daripada kejadian tanah mendap di Lestrai Perdana, Seri Kembangan pada 25 Januari 2022.

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis, pihaknya telah menerusi laporan mengenai kejadian tersebut sekitar jam 6.38 petang sebelum bergegas ke lokasi kejadian bagi tujuan penyelamatan.

Kejadian tanah runtuh berhampiran rumah kedai di Jalan LP 1A/2 Lestari Perdana sehingga mengakibatkan kerosakan pada lima buah kereta. Sumber: Astro Awani

“Berdasarkan laporan awal, berlaku kejadian tanah mendap di kawasan berhampiran longkang mengakibatkan lima buah kenderaan rosak. Pihak bomba sedang menjalankan pemantauan di lokasi dan tiada mangsa dilaporkan terbabit”.

Menurut salah seorang saksi kejadian iaitu Alter Jasan, 48 tahun, terdapat rekahan kecil pada permukaan jalan sebelum ianya menjadi runtuhan. Terdapat 13 buah kenderaan secara keseluruhan dan dia bersama beberapa orang rakan hanya sempat menyelamatkan lapan daripadanya.

Antara kenderaan yang tidak dapat diselamatkan dalam kejadian tanah mendap semalam. Sumber : Utusan TV

“Sebelum itu hujan memang lebat, jadi secara tak langsung mengakibatkan keadaan tanah semakin mendap sekaligus berlakunya runtuhan. Kejadian berlaku agak pantas. Saya dan beberapa rakan cuma sempat mengalihkan beberapa buah kereta sahaja”.

Sebahagian jalan yang runtuh di Lestrai Perdana, Seri Kembangan. Sumber : Harian Metro

Tambahnya lagi, “Memang tak dapat nak buat apa-apa baki lima buah kereta itu sebab keadaan cuaca pun masih hujan. Kami bimbang keselamatan, tambahan dengan arus yang agak deras di parit berhampiran lokasi runtuhan ini”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI