25.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 11, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiKepetahan ‘wartawan cilik’ lapor penemuan ular sawa di Bukit Selambau jadi bualan...

Kepetahan ‘wartawan cilik’ lapor penemuan ular sawa di Bukit Selambau jadi bualan netizen

Lazimnya apabila kita terjumpa haiwan liar yang berbahaya seperti ular, pastinya kita akan menjauhkan diri.

Namun tidak sangka pula kehadiran seekor ular sawa di Pasar Awam Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah menjadi medium seorang budak lelaki ‘mencungkil’ bakatnya.

Muhammad Haziq Mohd Asyraf pada ketika itu bertindak merakamkan sebuah video bagi melaporkan kejadian penemuan ular sawa terbabit.

Menerusi ‘laporannya’, ular itu dikatakan berada di dalam longkang. Manakala Haziq pula begitu bersemangat hingga kelihatan mengah berlari bagi melaporkan penemuan itu.

Haziq menjelaskan di dalam video itu bahawa pada awalnya, orang ramai menyangka bahawa punca air longkang itu bertakung adalah disebabkan oleh longgokan sampah.

Namun demikian, ‘wartawan cilik’ tersebut berjaya merungkai masalah air bertakung itu dengan menemui ular sawa bersaiz besar di dalam longkang yang tertutup.

Berhubung dengan penemuan itu, Haziq juga telah melaporkan kejadian berkenaan kepada pihak Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) untuk tindakan lanjut.

Penerangan dan gaya penceritaan Haziq ternyata sarat dengan elemen dramatik, serta laras bahasa yang mudah difahami, lantas menarik perhatian netizen.

“Ini kali pertama saya buat ‘live’ video. Tak sangka viral, sebelum ini tak buat. Itu pertama kali”, ujar Haziq apabila ditanya.

Sementara itu, bapa kepada Haziq, Mohd Asyraf mengakui secara peribadi bahawa dirinya terkejut susulan video tular itu melibatkan anaknya.

“(Sebagai bapa) rasa bangga pasal dia uar-uarkan kejadian yang berlaku di kampung sendiri, lebih kurang boleh perkenalkan Bukit Selambau kepada rakyat Malaysia”.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI