33.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupKesan ada mangsa terperangkap di bawah timbunan salji tebal, lihat bagaimana anjing...

Kesan ada mangsa terperangkap di bawah timbunan salji tebal, lihat bagaimana anjing terlatih lakukan kerja-kerja menyelamat

Ramai pasti bersetuju jika dikatakan haiwan peliharaan adalah teman yang sangat setia. Di mana, atau dalam keadaan apa sekalipun kehadiran mereka pasti boleh membuatkan hari menjadi lebih mengembirakan. Antara spesies yang paling disayangi ramai ialah anjing yang sememangnya bukan sahaja setia bahkan selalu bertindak sebagai penyelamat dalam apa sahaja kejadian.

Spesies ini bukan sahaja lebih berani malah mempunyai kelebihan tersendiri. Mereka kuat serta memiliki deria bau yang sangat peka. Jadi, tidak mustahil lah spesies ini diperlukan oleh pihak keselamatan dalam membantu mereka menyelesaikan kes-kes jenayah.

Memandangkan anjing memiliki deria bau yang kuat mereka boleh membantu dalam mengesan individu yang hilang. Kerja-kerja mencari dan menyelamat orang hilang atau terperangkap biasanya akan dibantu oleh mereka contohnya seperti yang berlaku di kawasan pergunungan bersalji.

Organisasi yang melatih anjing penyelamat, “Mountain Rescue Search Dogs England” ada berkongsi video yang menunjukkan bagaimana anjing yang dilatih menyelamatkan mangsa yang terperangkap di bawah timbunan salji.

▼Untuk membantu lebih ramai orang, anjing penyelamat biasanya menjalani latihan yang lebih berat dan sukar.

Bayangkan walaupun salji tebal melitupi mangsa anjing penyelamat terlatih tetap boleh mengesan jika ada mangsa yang terperangkap. Kalau kita pasti tidak akan tahu kerana bukan sahaja pandangan kita terbatas malah deria bau kita tidak sehebat mereka.

▼Dalam video ini, orang ramai dapat melihant sendiri keadaan anjing penyelamat cuba bekerja keras dalam membantu mereka yang terperangkap di bawah timbunan salji.

▼Anjing penyelamat itu terus menyalak selepas mengesan ada mangsa yang cedera di bawah salji. Dia kemudian dengan pantas terus menggunakan kakinya untuk menggali salji yang menimbus mangsa.

Dia kelihatan tidak peduli dengan salji tebal yang menyukarkan kerja-kerjanya menyelamatkan mangsa. Apa yang dia mahu hanyalah untuk mengeluarkan mangsa daripada terus berada di bawah timbunan salji.

▼ Anjing yang diberi nama Flo itu dikatakan baru berusia empat tahun tetapi telah menyertai lebih daripada 30 misi menyelamat dan membantu mengesan orang hilang. Lihatlah bagaimana tubuh kecil ini terus kuat dan berani dalam berhadapan dengan detik cemas seperti ini.

Apa yang dilakukan oleh Flo dan kawan-kawannya yang lain pastinya bukan tugas yang mudah. Mereka bukan sahaja perlu menjalani yang lebih berat malah terpaksa berhadapan dengan cuaca yang tidak menentu serta bentuk geografi yang berbeza.

Bagi mereka yang ditempatkan di pergunungan bersalji pasti berhadapan detik sukar dengan cuaca yang ekstrim sejuknya. Mereka yang bertugas di kawasan pergunungan berhutan pula berhadapan dengan cabaran dan bahaya yang tersendiri. Silap langkah mereka juga boleh terancam nyawa.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI