32.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaDidatangi buaya ganas di halaman rumah, sebuah keluarga berdepan dengan detik cemas...

Didatangi buaya ganas di halaman rumah, sebuah keluarga berdepan dengan detik cemas yang mendebarkan sebelum dibantu pihak keselamatan

Rasanya tiada antara kita yang berani berhadapan dengan buaya. Seberapa berani pun seseorang itu pasti ada rasa gentar dan takut apabila berhadapan dengan pemangsa yang boleh membunuh itu. Kalau di zoo buaya yang tinggal di dalam kandang berpagar pun boleh membuatkan kita takut inikan pula jika berhadapan dengan reptilia berbahaya itu dalam jarak yang dekat. Memang kecut perut dibuatnya!

Sebuah keluarga di Carolina Selatan, Amerika Syarikat, walau bagaimanapun berhadapan dengan detik mendebarkan apabila mereka ‘dikunjungi’ oleh seorang buaya besar yang muncul di hadapan rumah mereka. Ekoran ‘kunjungan’ mengejut itu keluarga Lossada terperangkap di dalam rumah mereka. Mana tidaknya buaya yang ada di laman rumah mereka bukan sahaja besar tetapi nampaknya sangat ganas sekali.

Apa yang lebih menakutkan buaya tersebut seolah-olah sedang mengamuk dan sukar untuk tenang. Akibatnya banyak pekakas rumah yang ada di luar rumah rosak akibat ‘amukan’ tersebut.

Rupa-rupanya buaya tersebut ialah George, yang merupakan seekor buaya yang sememangnya hidup di sebuah tasik yang tidak jauh dari kejiranan itu. Kehadiran George memang membuatkan seisi rumah ketakutan. Bayangkan, mereka hanya dipisahkan dengan dinding dan tingkap rumah. Jika George melibas ekornya dengan kuat pada tingkap tidak mustahil tingkap akan boleh pecah.

Pihak keselamatan kemudian terus dihubungi untuk menangkap George. Namun, kerja-kerja menangkap George nampaknya agak sukar kerana George sangat agresif ketika itu. Mereka kemudian menyiram George dengan air paip dengan harapan supaya George dapat ditenangkan sebelum ianya dapat ditangkap.

Selepas beberapa jam akhirnya pihak keselamatan berjaya menangkap buaya besar tersebut. George berjaya diikat dan dibawa pergi dari situ. Seterusnya, pihak berkuasa akan melepaskannya kembali ke habitat yang sesuai dan selamat.

Apa yang berlaku sememangnya bahaya dan pastinya akan meninggalkan pengajaran buat semua supaya orang ramai akan terus berhati-hati selepas ini. Walau bagaimanapun mujurlah kesemua mereka selamat dan tiada yang cedera.

Sebelum ini pernah tular sebuah lagi kejadian yang melibatkan reptilia berbahaya ini dan kali ini ia berlaku kepada seorang nelayan. Apa yang berlaku ialah apabila nelayan tersebut bangun sahaja dari tidur dia mendapati ada buaya di dalam botnya.

Dia walau bagaimanapun kekal tenang dan hanya membiarkan buaya tersebut terus berada di dalam botnya. Tidak hanya itu, dia juga yakin bahawa dia akan selamat dengan jarak antaranya dengan buaya tersebut di mana buaya tersebut duduk di bahagian hadapan bot manakala dia duduk di belakang.

Walaupun apa yang dilakukan agak berisiko dia tetap tenang mengawal keadaan malah dia boleh terus membawa botnya seolah-olah mahu membawa buaya tersebut ‘berjalan-jalan’ sambil menikmati pemandangan indah ketika itu.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI