31.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaBerita UtamaTiada lagi pemeriksaan suhu selepas ini, hanya imbas MySejahtera- KKM

Tiada lagi pemeriksaan suhu selepas ini, hanya imbas MySejahtera- KKM

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bersetuju untuk menghapuskan pemeriksaan suhu daripada prosedur operasi standard (SOP) Covid-19. Hal ini membolehkan mereka yang ingin memasuki mana-mana premis tidak lagi perlu mengimbas suhu.

Menurut menterinya, Khairy Jamaluddin berkata cadangan tersebut akan dibawa ke mesyuarat mingguan Kuartet Menteri dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk makluman dan kemas kini dalam dokumen SOP Pelan Pemulihan Negara.

Menteri Kesihatan itu berkata, sebaliknya setiap individu hanya perlu merekodkan butiran diri menerusi imbasan aplikasi MySejahtera.

“Kementerian telah bersetuju supaya pemeriksaan suhu dikeluarkan daripada SOP sedia ada.”

Khairy berkata setiap individu bagaimanapun tetap perlu menunjukkan sijil vaksinasi sebelum memasuki premis kedai dan restoran.

“Dan pemilik premis juga perlu memastikan pematuhan jarak fizikal dan orang ramai memakai topeng pelitup muka apabila tidak makan.

“Selepas ia dipinda dalam Mesyuarat Peringkat Menteri Kuartet Covid-19 akan datang, premis tidak lagi diwajibkan untuk melakukan pemeriksaan suhu.

“Imbas sahaja menggunakan aplikasi MySejahtera apabila memasuki premis,” katanya pada sidang media di Parlimen pada Khamis lalu.

Khairy berkata kementerian juga bercadang untuk menghapuskan buku log di premis, di mana seseorang perlu menulis butiran peribadi seperti nama dan bacaan suhu mereka..

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI