29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupDapat kurang dan hilang keinginan material tidak mencukupi, 6 petua kehidupan ‘minimalist’...

Dapat kurang dan hilang keinginan material tidak mencukupi, 6 petua kehidupan ‘minimalist’ Jepun biarkan anda membersihkan tubuh badan minda

Penulis Jackie French Koller dari Amerika Syarikat pernah berkata bahawa terdapat dua cara untuk menjadikan diri anda kaya, iaitu satu adalah untuk mendapatkan dengan banyak, dan satu lagi adalah untuk berkeinginan dengan sedikit.

Dalam beberapa tahun kebelakangan, kehidupan ‘minimalist’ telah menjadi popular di Jepun, mengikut prinsip memotong, mengalah, dan meninggalkan – memotong perkara yang tidak perlu, membuang sampah berlebihan, dan menyingkirkan lampiran tidak penting pada objek.

Mereka mengamal tabiat untuk membuang bahan yang berlebihan dalam kehidupan dan meninggalkan hanya keperluan yang paling primitif, supaya badan dan minda dapat kembali kepada penampilan yang paling primitif, sekali gus boleh mendapatkan lebih banyak kebahagiaan. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Masih keliru bagaimana untuk bermula? Berikut adalah enam cara untuk bergerak ke arah kehidupan ‘minimalist’ bersama:

1. Kurangkan kekerapan membeli pakaian

Buat golongan wanita, tidak sah jika tidak dapat melihat banyak pakaian di dalam almari. Tetapi mengikut statistik, hampir 80% tidak dipakai dan kita hanya memakai 20% daripada pakaian yang berada di dalam almari, bermakna kita hanya memerlukan sedikit pakaian sahaja, dan selebihnya kekal disimpan di dalam almari pakaian! 

Kehidupan ‘minimalist’ menyarankan anda untuk membeli sedikit sahaja pakaian, dengan kerap mengatur dan mengemas almari, dan buang atau dermakan pakaian yang tidak perlu. Anda akan melakukan banyak amalan baik dengan cara itu.

Gambar Hiasan / Unsplash

2. Jangan ulang tabiat suka menimbun barang

Kita jarang perasan beberapa barangan rumah yang kecil seperti gunting, pita pelekat, fon telinga dan lain-lain sering dibuang ke tepi sudut selepas digunakan. Apabila barang itu tidak ditemui apabila mahu digunakan pada masa akan datang, kita akan membeli yang baru.

Tabiat buruk sedemikian sebenarnya membawa kepada penimbunan berulang. Seorang ‘minimalist’ akan meletakkan benda-benda kecil yang mudah dilupakan ini di tempat tertentu, dan mengingatkan diri mereka untuk meletakkannya semula selepas digunakan, bagi mengelakkan pembelian berulang.

Gambar Hiasan / Unsplash

3. Hiasan dalam rumah sebenarnya agak berlebihan

Selagi hiasan di dalam rumah dipadankan dengan baik, ia boleh menambah penampilan untuk suasana menyenangkan kepada keseluruhan rumah, dan ia juga boleh menjadikan hidup seseorang lebih santai dan selesa. Tetapi terlalu banyak hiasan boleh mengganggu dan menyemakkan mata memandang, terutama kepada tetamu yang datang bertandang.

Bermula dari sini, adalah penting untuk anda melihat dengan baik kepada hiasan di rumah, mengeluarkan lebihan tidak perlu, dan meninggalkan yang paling bermakna dan mewakili citarasa anda sendiri.

Sebagai tambahan kepada amalan material di atas, terdapat juga penyelarasan dari segi psikologi.

Gambar Hiasan / Unsplash

4. Kurangkan menonton televisyen

Kehidupan minimum juga melibatkan meminimumkan jadual anda. Menurut statistik, setiap orang menghabiskan purata empat jam sehari dengan menonton televisyen, iaitu duduk di sofa dan merenung televisyen, membiarkan masa mereka berlalu tanpa disedari.

Menurut cadangan kehidupan ‘minimalist’, anda tidak perlu memasang TV di rumah, kerana ia akan membuat orang menjadi malas dan membuang masa yang sepatutnya boleh dirancang dengan baik. Walau bagaimanapun, ini agak sukar bagi orang yang sudah terbiasa. Lagipun, selepas hari yang sukar, ia benar-benar seronok menceriakan untuk pulang ke rumah dan menonton televisyen sambil duduk santai di sofa.

Gambar Hiasan / Pixabay

5. Bersedia untuk mengembara secara ringkas

Melancong juga merupakan salah satu cara untuk membebaskan diri, tetapi kali ini, cuba bermula dengan sedikit sahaja persediaan. Sebagai contoh, jika anda akan memulakan perjalanan empat hari, anda hanya akan menyediakan bagasi hanya untuk dua hari.

Jika anda tidak mempunyai pakaian yang mencukupi, anda boleh mencucinya sendiri atau memakai pakaian yang sama selama dua hari! Nikmati bagasi ringan anda dan fokuskan diri untuk menikmati percutian.

Gambar Hiasan / Unsplash

6. Belajar untuk berehat

Ini adalah langkah yang paling penting dan paling sukar. Sentiasa ingatkan diri anda untuk fokus kepada masa kini supaya anda tidak menyesali kesilapan yang telah dilakukan atau bimbang tentang perkara yang belum berlaku. Pastikan hati anda berjalan lancar sepanjang masa, membenarkan emosi buruk berjalan keluar dan emosi yang baik mengalir masuk. Hanya dengan menyusun fikiran seperti itu, maka anda boleh benar-benar menjalani kehidupan ‘minimalist’.

Minimalisme telah sekian lama popular di Jepun, tetapi tanggapan ramai terhadap perkataan “minimalisme” adalah “membuang barang” atau “mengurangkan keinginan untuk membeli”. Malah, semangat minimalisme bukan sahaja tentang mempunyai barangan yang diperkemas, tetapi juga membersihkan urusan harian yang rumit dalam tubuh badan dan minda. 

Jika anda sudah mengamalkan kehidupan untuk mengurangkan pelbagai perkara, cuba tambah dengan mengurangkan tabiat biasa menonton televisyen dan lakukan perjalanan ringan dengan bagasi ringkas.

Gambar Hiasan / Pexels

Pada pandangan pertama, kehidupan ‘minimalist’ nampaknya mengejar pengabaian dan kesederhanaan material, tetapi sebenarnya, perkara yang paling penting ialah ia dapat membersihkan dan meringkaskan diri anda secara dalaman dan luaran, menjadi satu pembelajaran diri yang lebih baik dan bermakna.

Apabila anda mengatur sesuatu, anda juga mengatur diri sendiri. Lihat kembali bilik anda yang bersepah dan cuba amalkan gaya hidup ‘minimalist’. Boleh lihat hasilnya kemudian sama ada memberi kesan ataupun tidak.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI