29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupAyah terbaik bina sendiri ‘Rolls-Royce Boat Tail paling mahal RM117 juta’ untuk...

Ayah terbaik bina sendiri ‘Rolls-Royce Boat Tail paling mahal RM117 juta’ untuk anak lelakinya, dengan kayu

Beberapa tahun lalu, Rolls-Royce memperkenalkan program Rolls-Royce Coachbuild yang mana pelanggan perlu menempah kereta mewah Rolls-Royce mereka terlebih dahulu mengikut citarasa sendiri. 

Dan dua tahun lalu, Rolls-Royce Boat Tail serta-merta meraih gelaran pengeluaran kereta ‘custom’ paling mahal di dunia pada tanda harga AS$28 juta (RM117 juta), yang dilaporkan dimiliki oleh pasangan ikon hiburan Beyonce dan Jay-Z.

Pembuat kereta mewah dari Britain itu mengumumkan Boat Tail kedua dalam siri tiga model unik hampir siap dan akan didedahkan di Concorso d’Eleganza Villa d’Este pada bulan Mei tahun ini. 

Semua yang teruja perlu menunggu selama beberapa bulan sehingga beberapa tahun untuk melihat bagaimana Rolls-Royce Boat Tail itu muncul dan siap sepenuhnya, tetapi sementara itu lihatlah ciptaan indah buatan tangan ini yang juga sangat istimewa. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Anda mungkin mengenali YouTuber dan tukang kayu terkenal dari Vietnam, ND – Woodworking Art yang mereka cipta salinan mini Rolls-Royce Boat Tail terkenal itu dan ia menakjubkan kerana dihasilkan daripada kayu. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Lelaki sama yang membina Bugatti Centodieci mini yang dibuat daripada kayu untuk anaknya. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Untuk projek terbarunya, artis dan ayah terbaik ini membina versi mini ‘Rolls-Royce Boat Tail bernilai AS$28 juta’, yang turut merangkumi ‘ruang hospitaliti’ yang boleh dibuka seperti sayap rama-rama di bahagian belakang.

ND-Woodworking Art / YouTube

Rakaman video di YouTube memaparkan keseluruhan proses pembinaan Rolls-Royce Boat Tail mini itu yang nampaknya mengambil masa 68 hari untuk disiapkan. 

Bermula dengan membuat lantai dengan kayu dan menambah dua gandar bersama-sama dengan motor elektrik tunggal yang memacu roda belakang dengan pemacu rantai. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Bahkan, keempat roda dibuat daripada ketulan kayu pejal dengan alur tapak diukir dengan pahat. 

Perlahan-lahan dan selamba dengan kerja tukang kayu berani, panel lain dipasang di atas lantai yang dibentuk rapi dengan bantuan gergaji rantai dan pengisar tangan. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Tukang kayu ini juga menggunakan alatan asas untuk meniru dek belakang pembuka kuasa yang dapat menyembunyikannya untuk ruang hospitaliti. 

Replika ini juga mempunyai pintu yang terbuka terbalik seperti asal bersama lampu depan dan belakang yang berfungsi. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Untuk menyelesaikannya menjadi lengkap sudah, kereta mini itu dipasang dengan hiasan hood ikonik ‘Spirit of Ecstasy’ di hadapannya.

ND-Woodworking Art / YouTube

Maka bolehlah ayah dan anak lelaki yang dua-dua menawan keluar mengembara dengan megah untuk menayang ‘Rolls-Royce Boat Tail’ buatan tangan sendiri. 

ND-Woodworking Art / YouTube

Walaupun hanya buatan kayu, namun ia nampak mewah dan cukup istimewa.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI