29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaInspirasiDulu bersalinkan kembar dua, kini wanita Denmark ini lahirkan bayi kembar tiga

Dulu bersalinkan kembar dua, kini wanita Denmark ini lahirkan bayi kembar tiga

Ramai juga di antara kita yang mengimpikan untuk mendapatkan bayi kembar, apatah lagi kembar seiras. Pasti gembira bukan kepalang!

Namun semuanya bergantung kepada rezeki dan keadaan kesihatan masing-masing juga bukan?

Seorang wanita dari Denmark ini berkongsi kegembiraan berganda keluarga mereka apabila menerima kelahiran cahaya mata kembar pada tahun 2018.

Menurut pasangan itu, Michella Meier-Morsi dan suaminya, Mark Morsi menyangkakan bahawa kembar dua itu sudah memadai buat keluarga mereka.

Akan tetapi takdir menentukan apabila mereka kini difahamkan telah menerima kelahiran cahaya mata kembar tiga!

Semasa mengandung, Michella hanya tahu bahawa dia mengandungkan bayi kembar tiga semasa sesi imbasan ultra bunyi.

Difahamkan bahawa Michella selamat bersalinkan ketiga-tiga bayi kembarnya yang berjantina lelaki pada 15 Januari lepas.

“Mereka dilahirkan ke dunia menerusi pembedahan ‘Caesarean’ yang dirancang oleh doktor. Ia adalah sesuatu yang menakutkan kerana tubuh saya tidak dapat mengendalkan bius dengan baik”.

“Dan malangnya, pengalaman saya sebelum ini tentang bius pada tulang belakang semasa bersalin mempunyai kesan yang tidak dapat saya lupakan”.

Kesemua bayi kembarnya itu dilahirkan dalam keadaan yang sempurna dan sihat, manakala berat masing-masing pula adalah 2.27, 26.2 dan 27.7 kilogram.

“Tidak dapat saya gambarkan betapa gembiranya saya apabila dapat pulang ke rumah bersama tiga orang anak lelaki, yang sebelum ini ada di dalam perut saya”.

Ringkasnya secara purata, berat bayi yang baru dilahirkan adalah sekitar 3.4 kilogram namun antara 2.49 kilogram hingga 4.5 kilogram dianggap normal.

Memandangkan kembar seiras dan juga kembar tiga berkongsi bahan genetik yang sama, maka kemungkinan besar mereka memiliki jantina yang sama.

Jantina bayi umumnya ditentukan oleh sel sperma tertentu yang bersenyawa dengan telur yang dihasilkan oleh organ reproduktif wanita.

Terdapat dua jenis sel sperma – yang membawa kromosom X ataupun kromosom Y. Telur daripada ibu pula hanya membawa sejenis kromosom iaitu X.

Jika sel sperma yang membawa kromosom X bersenyawa dengan kromosom X daripada telur, maka gabungannya akan menjadi XX – yang membawa kepada jantina perempuan.

Manakala jika sel sperma membawa kromosom Y pula, jika disenyawakan dengan telur, bakal menghasilkan bayi lelaki dengan kromosom XY.

Kembar seiras pula bermula dengan satu telur (daripada ibu) dan kemudian berpecah – sama ada dua, tiga atau lebih!

Jadi apa sahaja kombinasi kromosom yang berlaku semasa proses persenyawaan, menjadikan ianya berganda.

Saksikan video penuh di bawah :

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI