32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBisnes & EkonomiHarga biskut, sardin dan Milo dijangka meningkat sekitar 8-10%

Harga biskut, sardin dan Milo dijangka meningkat sekitar 8-10%

Jika menyebut tentang inflasi, pastinya perkara pertama yang terlintas dalam minda kita adalah kenaikan harga barangan keperluan asas bukan?

Menurut Kementerian Kewangan baru-baru ini menerusi laporan Tinjauan Ekonomi 2022, kadar inflasi dijangka mencatat 2.1% untuk tahun ini.

Keadaan yang berbeza untuk tahun lalu apabila laporan mendedahkan bahawa kadar inflasi adalah pada 2.4%.

Dalam pada itu, harga makanan kering dan pakaian pula dijangka naik untuk tahun 2022, berbanding dengan barangan basah yang dilihat akan stabil.

Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Urusan Mydin, Mohamed Holdings Berhad, Datuk Ameer Ali Mydin.

Ujar beliau lagi, barangan basah walau bagaimanapun dirasakan tidak akan meningkat pada tahun ini berbanding dengan tahun lalu.

“Barang basah ini ada rantaian bekalan (contohnya jika berlaku) banjir. Semua ini menyebabkan barang naik harga”, katanya.

Tambah beliau lagi, harga barangan makanan kering seperti biskut, sardin dan Milo untuk tahun ini dijangkakan akan meningkat sekitar 8 hingga 10%.

“Kita telah diberitahu oleh ramai pengilang bahawa barang akan naik atas sebab tertentu, (seperti) harga bahan mentah dan kos logistik telah naik”, katanya.

Katanya lagi, untuk pakaian, beliau menjangkakan bahawa harganya akan meningkat 10 hingga 15% kerana sebelum ini penjual menjual barang-barang sedia ada.

“Dengan kemasukan barang baharu, baru harganya akan naik. Baju sekolah dan kasut sekolah pun sudah naik harga”, tambahnya lagi.

Kenaikan harga barangan sudah tentu memberi impak kepada poket semua pengguna dalam jangka masa panjang bukan?

Justeru, apa yang kita semua mampu lakukan adalah dengan bertindak bijak dalam menguruskan wang masing-masing dalam menangani inflasi dan kos sara hidup yang tinggi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI