26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaKesihatanKJ cadang larang merokok sepenuhnya untuk generasi akan datang

KJ cadang larang merokok sepenuhnya untuk generasi akan datang

Kementerian Kesihatan (KKM) berhasrat untuk menggubal perundangan baru dikenali sebagai Akta Kawalan Tembakau dan Merokok.

Menterinya, Khairy Jamaluddin dfahamkan telah berkongsi rancangannya untuk masa depan tanpa rokok semasa Majlis Amanat Tahun Baharu 2022 kepada warga KKM.

Kata beliau, undang-undang yang lebih tegas bakal melahirkan generasi yang tidak lagi mengenali apakah rokok serta produk berkaitan dengannya.

Larangan merokok di Malaysia itu juga dikatakan sama dengan rancangan larangan merokok di New Zealand – individu berusia 14 tahun ke bawah tidak dibenarkan membeli rokok pada tahun 2027.

Manakala menurut laporan Malaysia 2020 pada Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai Kawalan Tembakau mendapati bahawa 1 daripada 5 (21.3%) remaja berusia 15 tahun ke atas merokok di Malaysia.

Jadi bagi mengawal keadaan itu, Khairy bakal membentangkan Akta Kawalan Tembakau dan Merokok yang baru dalam sidang parlimen akan datang, bagi menggantikan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2008.

Difahamkan juga bahawa perundangan semasa untuk kawalan produk tembakau terletak di bawah Akta Makanan 1983.

“Akta ini juga nanti akan memperuntukkan apa yang diharapkan sebagai ‘generation end-game’ (generasi penamat) perbuatan merokok di Malaysia untuk tempoh jangka panjang”, ujar Khairy.

Beliau mengakui bahawa akta baharu itu kelak dijangka boleh mengundang banyak kontroversi, namun beliau perlu bermula sekarang bagi mengawal selia trend gejala merokok.

Dalam nada kecewa beliau menambah bahawa sistem penjagaan kesihatan awam sudah terlalu lama dibebankan dengan pelbagai isu rantaian yang wujud akibat perbuatan merokok golongan berkenaan.

Khairy walau bagaimanapun tidak menyatakan bila rancangan larangan merokok itu akan berkuat kuasa atau menetapkan tahun kelahiran bagi mereka yang dilarang membeli rokok dan produk tembakau di negara ini.

Beliau dalam pada itu turut bertekad untuk menyemak semula Akta Dadah Berbahaya dan Akta Racun bagi isu kawal selia dapat dilakukan ke atas penggunaan bahan tumbuhan seperti ganja dan daun ketum.

KKM juga mendedahkan bahawa pihaknya akan melakukan yang terbaik dalam penguatkuasaan larangan merokok yang kini dilaksanakan di kedai makan mahupun restoran.

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata penguatkuasaan dijalankan secara berkala dan KKM sedang dalam proses untuk menambah bilangan pegawai penguat kuasa.

Tambahnya, lebih 12,000 kompaun telah dikeluarkan kepada perokok dan lebih 1,000 kompaun dikenakan kepada pemilik premis pada tahun lalu kerana gagal mematuhi larangan merokok.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI