29.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023
UtamaGaya HidupSedang seronok bermain air di sebatang anak sungai, pengunjung dikejutkan dengan kehadiran...

Sedang seronok bermain air di sebatang anak sungai, pengunjung dikejutkan dengan kehadiran beaver yang cuba ‘menghalau’ mereka keluar dari situ

Mungkin ramai yang masih tidak kenal dengan spesies beaver. Haiwan ini mirip seperti memerang tetapi memiliki ciri-ciri yang agak berbeza dengan memerang.

Beaver ialah antara sejenis rodensia yang terbesar. Ia adalah haiwan herbivor yang suka makan daun, kulit kayu, ranting, akar dan tumbuhan air.

Spesies ini mempunyai kebolehan berenang dengan baik dan boleh berenang pada kelajuan sehingga lima batu sejam dan boleh berada di bawah air selama 15 minit tanpa naik ke permukaan air.

Beaver sebenarnya bukanlah haiwan yang agresif dan biasanya tidak menyerang orang. Walaupun bagaimanapaun, mereka mampu menggigit dan gigitan mereka boleh menjadi sangat menyakitkan. Mereka hanya akan menyerang jika mereka terasa terganggu atau terancam.

Mungkin kerana terasa diganggu di habitatnya telah membuatkan seekor beaver muncul dan cuba ‘menghalau’ pengunjung yang sedang bersantai di sebatang anak sungai. Video tersebut telah dimuat naik ke media sosial dan membuat buah mulut ramai.

Apa yang berlaku ialah dua orang pengunjung sedang merendam kaki mereka di dalam sebatang anak sungai. Mereka ketika itu hanya mahu bersantai sambil menikmati kenyamanan air sungai yang semestinya sangat sejuk dan menyegarkan. Air sungai ketika pula hanya tenang seperti biasa ditambah lagi dengan cuaca elok seperti itu.

Namun, sedang seronok mereka bermain air sungai tiba-tiba muncul seekor haiwan dan terus menuju ke arah mereka. Haiwan tersebut bergerak dengan pantas dan seolah-olah mahu menyerang mereka membuatkan kedua-dua orang pengunjung tersebut terkejut dan terus melarikan diri. Mereka berdua segera naik ke darat untuk menyelamatkan diri.

Rupa-rupanya haiwan tersebut ialah spesies beaver yang mungkin tinggal tidak jauh dari situ. Buat anda yang tidak tahu, beaver biasanya akan memilih tebing sungai atau tasik untuk membina habitatnya. ‘Rumah’ beaver dibina dengan menggunakan dahan dan lumpur. Biasanya beaver membina rumah mereka di tengah-tengah tasik di mana rumah itu hanya boleh dimasuki melalui beberapa laluan masuk di bawah air.

Video tersebut telah menerima pelbagai komen netizen. Ada yang melihat kejadian itu sebagi sesuatu yang melucukan. Mereka berpendapat beaver tersebut hanya mahu bergurau sahaja. Namun, ada netizen yang mengatakan bahawa ia adalah sesuatu yang bahaya.

Beaver sebenarnya mempunyai keistimewaan yang tersendiri yang ramai tidak tahu. Jadi, tidak hairan lah jika ada negara yang memilih beaver sebagai simbol nasional. Di Kanada, beaver merupakan simbol hidupan liar kebangsaan buat negara itu manakala di negeri-negeri Amerika Syarikat seperti Oregon dan New York beaver merupakan mamalia rasmi bagi negeri.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI