26.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaGaya HidupPernah terfikir apa yang akan berlaku kepada telur jika dipecahkan di dasar...

Pernah terfikir apa yang akan berlaku kepada telur jika dipecahkan di dasar laut? Lihat sendiri eksperimen yang dilakukan lelaki ini

Saban ketika ada sahaja perkara-perkara pelik yang muncul di kepala sehingga menimbulkan pelbagai tanda tanya. Sifat ingin tahu manusia yang semula jadi itulah yang membuatkan ramai yang muncul dengan pelbagai eksperimen sendiri. Ada yang sanggup berbelanja untuk membeli segala keperluan bagi melakukan eksperimen untuk mendapatkan jawapan kepada persoalan yang muncul di fikiran mereka.

Eksperimen mereka biasanya ‘simple’ sahaja tetapi hasilnya kadang-kadang boleh buatkan ramai yang tercengang. Misalnya eksperimen tentang apa yang berlaku jika gula mentos dicampurkan di dalam coca cola. Bunyinya mudah sahaja, tetapi hasilnya? Agak mengejutkan!

Kali ini seorang lelaki memutuskan untuk melakukan eksperimen dengan hanya menggunakan telur ayam. Namun, eksperimen ini tidak dilakukan di rumah tetapi dilakukan di dasar laut.

Pernah anda terfikir apa yang akan berlaku jika telur dipecahkan di dasar laut? Agak-agaknya bagaimana bentuk telur tersebut? Adakah ia akan pecah seperti yang biasa kita lakukan di rumah?

Eksperimen ini bermula apabila lelaki tersebut membawa sebiji telur bersamanya di dasar laut sedalam 45 kaki. Eksperimen ini walau bagaimanpun dilakukan tanpa sebarang tujuan saintifik dan dijalankan kerana rasa ingin tahu semata-mata.

Dia kemudian cuba untuk memecahkan telur tersebut tetapi ianya agak keras dan memakan masa. Jadi, pemuda ini terpaksa naik semula ke permukaan sebelum masuk semula ke dalam air dalam keadaan lebih bersedia untuk bernafas lebih dalam di dalam air.

Selepas itu, dia menggunakan kameranya untuk memcahkan telur tersebut memandangkan telur itu agak keras untuk dipecahkan menggunakan tangan. Jadi, dia menggunakan kamera untuk membuat retakan pada telur supaya lebih mudah untuk dipecahkan.

Pemuda itu kemudian terus memecahkan telur tersebut dan mengopek kulitnya seperti biasa dan hasilnya agak memeranjatkan!

Telur tersebut nampaknya langsung tidak pecah malah kuning telur masih elok terletak di dalam telur putih. Apa yang lebih mengagumkan ialah apabila dapat melihat warnanya yang seolah-olah lutsinar itu.

Sekali lihat telur tersebut bergerak seperti obor-obor pula kerana strukturnya yang lembik dan fleksibel ketika berada di dalam air. Tambahan lagi, hanya kuning telur yang kelihatan betul-betul bulat manakala putih telur kurang jelas bentuknya memandangkan warnanya yang lutsinar sukar untuk dilihat bentuk sebenarnya.

Sekarang kita sudah tahu bagaimana bentuk telur jika dipecahkan di dalam dasar laut. Persoalan lain pula ialah adakah telur boleh terus mengekalkan bentuknya itu? Jawapannya tidak.

Hal ini dibuktikan apabila seekor ikan telah cuba untuk memakan telur tersebut dan hasilnya telur tersebut telah pecah. Putih dan kuning telur telah pecah dan tidak lagi berada dalam bentuk sebelum ini. Ia seolah-olah belon air yang pecah… yang tinggal hanya sisa-sisanya sahaja.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI