25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupBila dilayan macam anak sendiri, pemuda ini buat video minta ‘uncle’ pakaikan...

Bila dilayan macam anak sendiri, pemuda ini buat video minta ‘uncle’ pakaikan tali leher yang diri sendiri spontan menitik air mata

Rakyat Malaysia tidak kira bangsa dan agama memang terkenal di seluruh dunia sebagai orang yang baik-baik belaka, sambil boleh hidup aman harmoni.

Secara realiti tanpa campur tangan politik yang tidak bertanggungjawab, majoriti kita hidup bagai sebuah keluarga besar yang harmonis dan saling bantu membantu.

Perkongsian video eksperimentasi sosial ini membuktikannya, yang memaparkan seorang YouTuber dikenali Leeroy Wong meminta orang awam yang dipilihnya secara rawak untuk memakaikannya tali leher.

Facebook

Menerusi video YouTube yang turut dimuat naik di TikTok hingga menjadi tular, Leeroy menghampiri seorang lelaki yang dipanggilnya ‘uncle’ dan meminta bantuannya untuk mengikat tali leher, kerana katanya dia tidak tahu dan akan menghadiri sesi temu duga kerja tidak lama lagi.

‘Uncle’ itu bersungguh-sungguh dan nampak ikhlas membantu, malahan melayan Leeroy seperti anak sendiri.

Facebook

Sambil tersenyum, ‘uncle’ ini mengikatkan tali leher dan memakaikannya di kolar kemeja Leeroy.

Facebook

Dan selepas itu menyisir kemas rambutnya sambil memberi kata-kata semangat dan selamat maju jaya.

Facebook

Disebabkan itu, hati Leeroy spontan rasa tersentuh dan menitik air mata.

“Saya tersentuh dan menangis secara spontan, bukan dibuat-buat,” kata Leeroy Wong kepada Harian Metro.

Facebook

Video itu dilaporkan dirakam pada 3 Januari lalu berhampiran pusat membeli-belah Suria KLCC, yang menurut Leeroy, ia mengikut idea video eksperimentasi sosial YouTuber dari Korea Selatan.

Tujuannya yang pertama kali dibuat di Malaysia ini ialah untuk melihat sejauh mana perpaduan dan semangat tolong menolong rakyat Malaysia membantu individu tidak dikenali tanpa mengira kaum dan agama.

Facebook

Selain ‘uncle’ yang tersangat baik hati dan penyayang ini, terdapat lima ‘uncle’ lain yang sudi membantu Leeroy mengikatkan tali lehernya sepanjang tiga hari dia menjalankan eksperimentasi sosial itu.

“Ternyata saya dapat menyaksikan sendiri betapa baiknya hati orang Malaysia menerusi eksperimen sosial ini,” kata pemuda berasal dari Kuching, Sarawak ini.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI