31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiBeberapa saat lepas hidu bau kasut manusia, anjing malang ini kemudiannya muntah

Beberapa saat lepas hidu bau kasut manusia, anjing malang ini kemudiannya muntah

Sesetengah daripada kita mengalami masalah kaki berbau apabila menanggalkan kasut. Umumnya, bau kaki berpunca apabila wujudnya bakteria yang bercampur dengan peluh.

Ini terjadi apabila bakteria pada kaki, kasut dan sarung kaki ‘berinteraksi’ dengan peluh pada kulit kaki, lalu menghasilkan asid yang berbau dan tidak menyenangkan.

Nampaknya bukan manusia sahaja yang dapat menghidu bauan tidak menyenangkan itu. Ini kerana haiwan juga dapat mengesannya!

Seperti seekor anjing dari China ini, di mana ia dengan tidak berselindung terus membuat reaksi muka yang begitu melucukan di saat menghidu kasut seorang lelaki.

Menerusi rakaman video yang tular di laman Weibo, sekumpulan lelaki kelihatan berkumpul di luar sebuah premis perniagaan, difahamkan pada 6 Januari lepas.

Seorang lelaki kemudian dilihat memanjat kerusi, dipercayai untuk menukar mentol lampu. Sebelum itu, dia juga telah menanggalkan kasutnya.

Tidak beberapa lama kemudian, muncul seekor anjing berwarna hitam yang kemudiannya bertindak menghidu kasut individu terbabit.

Setelah menghidu bauan itu, anjing malang itu dilihat berlari menjauhkan diri ke sisi jalan, mungkin tidak dapat menahan bau kasut yang dimaksudkan itu.

Malah, anjing itu juga lantas muntah! Sampai muntah anjing ini, memang busuklah maknanya bukan?

Insiden lucu itu tersebut turut memicu gelak tawa daripada lelaki-lelaki yang berada di lokasi kejadian.

Mana tidaknya, tidak sampai beberapa saat menghidu kasut itu, terus anjing berkenaan muntah di tepi jalan. Macam manalah agaknya bau kasut itu ya?

Video lucu itu turut mendapat perhatian netizen tempatan di China. Ada yang berkata, “Anjing itu telah kehilangan deria rasa setelah bau kasut tersebut”.

Menurut sumber, deria bau anjing adalah 100,000 kali lebih baik daripada manusia. Malah lebih 40% daripada otak anjing komited untuk menghidu, berbanding peratusan pada otak manusia.

Purata manusia pula hanya memiliki 5 juta reseptor bau, manakala anjing secara puratanya mempunyai 125 hingga 250 juta reseptor bau – bergantung kepada baka.

Selain itu, anjing juga berupaya untuk menghidu sesuatu hingga sejauh 40 kaki di bawah tanah, bahkan mereka dapat menghidu cap jari manusia yang baru berusia seminggu!

Hebat bukan ciptaan Tuhan yang satu ini? Jadi sentiasalah jaga kebersihan jika tidak mahu dimalukan oleh anjing ya.

Berikut adalah videonya :

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI