26.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 7, 2022
Utama Gaya Hidup Pastikan tiada kandungan ‘Methyl Salicylate’ dalam minyak yang disapu kepada bayi dan...

Pastikan tiada kandungan ‘Methyl Salicylate’ dalam minyak yang disapu kepada bayi dan kanak-kanak

Orang ramai dinasihatkan untuk membaca label ketika membeli minyak sapuan untuk bayi dan kanak-kanak bagi memastikan tiada kandungan ‘Methyl Salicylate’ atau Metil Salisilat di dalamnya kerana ia boleh menyebabkan keracunan.

Menerusi hantaran di Facebook, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Pusat Racun Negara mendedahkan risiko bahan aktif dalam minyak angin untuk orang dewasa dikenali ‘Methyl Salicylate’ sekiranya ia terdedah kepada bayi dan kanak-kanak.

Kementerian Kesihatan Malaysia/Facebook

Antara gejala keracunan ‘Methyl Salicylate’ adalah loya dan muntah-muntah, telinga berdengung, sawan serta boleh membawa kepada koma, yang mana bergantung kepada jumlah pendedahan kepada bahan berkenaan.

‘Methyl Salicylate’ adalah bahan analgesik yang digunakan untuk mengurangkan rasa sakit dan inflamasi pada otot dan sendi.

Secara farmakokinetik, bahan ini akan meresap ke dalam kulit untuk meredakan bahagian sakit di dalam badan. Kepekatan ‘Methyl Salicylate’ di dalam setiap produk adalah berbeza mengikut jenis sediaan bahan ini.

Bahan aktif ini biasanya didapati pada produk minyak panas atau minyak urut untuk orang dewasa, menurut hantaran Pusat Racun Negara.

Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai digunakan untuk bayi dan kanak-kanak kerana berisiko menyebabkan keracunan. 

Pusat Racun Negara melaporkan Pusat Panggilan Keracunan menerima kes keracunan ‘Methyl Salicylate’ yang melibatkan bayi dan kanak-kanak sama ada secara sengaja atau tidak sengaja hampir setiap minggu.

Menurut hantaran mereka, lebih membimbangkan terdapat pihak yang mengambil kesempatan melariskan jualan produk mengandungi ‘Methyl Salicylate’ untuk rawatan ruam lampin pada bayi walaupun maklumat produk tidak menyatakan sedemikian.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI