31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTidak kisah jawab pertanyaan sama walau hati tersangat pedih, ibu derita demensia...

Tidak kisah jawab pertanyaan sama walau hati tersangat pedih, ibu derita demensia berkati kesabaran anak lelakinya sebagai penjaga

Apabila ibu tersayang disahkan menghidap penyakit demensia, ia pasti merupakan satu cabaran dan dugaan yang besar buat anak-anak. 

Demensia adalah satu penyakit gangguan pada otak yang menyebabkan kesukaran mengingat, berfikir dengan jelas, membuat keputusan atau mengendalikan emosi.

Tidak semua anak boleh menjaga seorang ibu atau bapa yang mempunyai masalah demensia untuk satu tempoh yang lama. Tahap kesabaran dan pemahaman yang tinggi mengenai penyakit ini amat diperlukan.

Facebook

Tom dari Cleveland, Ohio tinggal bersama ibunya yang berusia 92 tahun dan menderita demensia. Dia tidur di ruang tamu rumah ibunya sejak 4 tahun lalu.

Ibunya sering bertanya kepadanya setiap hari seperti dia seorang yang asing dan tidak pernah dikenali. 

Facebook

Tidak kisah, janji ibunya sentiasa bercakap, ada aktiviti dan dia boleh melayannya.

Setiap pagi ketika sarapan, dengan soalan yang sama Tom akan menjawab dia anak lelakinya dan ibunya mempunyai keluarga besar dengan 6 orang anak, dan Tom akan menamakan kesemua adik-beradiknya.

Facebook

Ibunya kadang kala akan membuat riak muka kagum dan kemudian menjadi keliru lalu bertanyakan soalan yang sama setiap hari.

Seperti mengenai anak-anaknya, usianya, di mana suaminya dan pekerjaan Tom untuk menyara keluarga.

Facebook

Tom tinggal bersama ibu tersayang di rumah itu, tetapi adik-beradiknya yang lain turut mengambil giliran menjaga ibu mereka.

Ketika Tom bekerja sebagai pemandu penumpang di lapangan terbang, adik-beradiknya akan mengambil tempatnya dan melayan ibu mereka dengan cara yang sama.

Facebook

Mereka akan memastikan ibu mereka tidak kesunyian dan terus berkomunikasi walaupun dia akan mula keliru spontan bertanyakan soalan yang sama beberapa saat atau beberapa minit kemudian.

Facebook

“Walaupun ibu sering keliru, saya tahu kamu siapa. Kamu ibu saya, dan saya akan sentiasa berada di sini di sisi kamu,” kata Tom kepada ibunya.

“Terima kerana meluang masa berharga kamu untuk menjaga ibu kamu, Tuhan berkati kamu dengan banyak hadiah, kesihatan yang baik dan sentiasa dalam lindunganNya,” doa ibunya.

Facebook

Tom turut tidak dapat menahan sebak apabila menyedari lebih 2 juta warganet dari seluruh dunia telah melihat gambar dan video mereka, sambil ramai meninggalkan komen mendoakan kesihatan dan kesejahteraan ibunya.

Facebook

Satu tugas yang berat, tetapi sokongan berjuta orang telah membuat Tom serta mereka yang mengalami pengalaman yang sama sepertinya menjadi lebih kuat dan bersemangat untuk melakukannya dengan penuh keikhlasan.

Facebook

Bila lagi kita berpeluang menjaga ibu sendiri dengan penuh kasih sayang, hargai setiap detik yang ada. Perkara itu sahaja yang paling penting.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI