25.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupIbu anak 3 ubah rumah jadi kapsul masa era 70-an dengan berjaya...

Ibu anak 3 ubah rumah jadi kapsul masa era 70-an dengan berjaya dapatkan segala-galanya pada kos kurang RM105

Seorang ibu dari Chicago telah mereka cipta rumah “kapsul masa” yang luar biasa untuk membawa anda ke era 70-an dan juga mendedahkan setiap perabot di dalamnya adalah terpakai yang dibeli pada harga kurang AS$25 (RM105).

Penulis Corbyn Hanson Wittig, 51 tahun melakukan usaha besar untuk mengubah rumah barunya dengan empat bilik tidur menjadi syurga vintaj selepas berpindah pada tahun 2020 bersama suami dan tiga orang anaknya.

SWNS/The Epoch Times

“Kami berpindah ke rumah baru tahun lepas dan mendapat inspirasi daripada barang-barang yang ditinggalkan,” kata Corbyn.

Keluarga lima orang ahli itu memutuskan untuk menggunakan tema vintaj tahun 70-an dalam rumah itu dan memilih untuk membeli apa sahaja yang mereka perlukan secara terpakai yang sangat menjimatkan bukan sahaja wang tetapi juga menyimpan untuk mengguna kembali barang dari tapak pelupusan.

Corbyn, yang merupakan kanak-kanak kelahiran tahun 70-an sendiri, menjelajah kedai barangan terpakai dan jualan murah untuk mencipta “rumah kapsul masa” itu, yang mana akhirnya memenuhi rumahnya dengan objek dari era itu.

SWNS/The Epoch Times

“Hampir tiada apa-apa di sini yang lebih baru daripada 1980 atau lebih mahal daripada AS$25 (RM105) dan anda selalunya boleh menemui sesuatu yang lebih baik di kedai barangan terpakai pada harga yang lebih murah. Jika anda membayar sama atau kurang, mengapa perlu pergi dan membeli tong sampah daripada Target sedangkan anda boleh mendapatkan vintaj yang sama atau lebih murah?” jelas Corbyn.

“Rasanya ini masa yang sesuai untuk mencari alternatif bagi membeli yang baru,” tegasnya.

SWNS/The Epoch Times

Ibu kepada tiga anak itu mahu mencipta suatu kelainan yang berlawanan daripada hiasan minimalis kelabu-putih moden yang dia percaya ada di mana-mana dan telah menjadi laluan yang “membosankan” untuk diikuti.

“Saya rasa kuasa bunga tahun 70-an dan warna-warna cerah adalah apa yang kami hilang sekarang dan kini ia lebih bergaya, penuh nostalgia,” kata Corbyn. “Saya fikir ramai orang kehilangan maksimalisme itu, sungguh berlawanan dengan rumah kelabu-putih yang semua orang ada sekarang.”

Rumah Corbyn menampilkan segala-galanya daripada lontaran pelbagai warna dan penutup lampu kepada peti sejuk-penyejuk beku jingga terang dan juga beberapa ukelele berwarna terang.

SWNS/The Epoch Times

Walaupun tema utamanya adalah tahun 1970-an, dengan penekanan kepada “kuasa bunga” dan warna-warna cerah yang menghangatkan, Corbyn berkata dia juga berminat dengan karya ganjil era 1950-an dan 1960-an.

Corbyn, yang merupakan ibu kepada anak remaja Rainer, 22 tahun, Zeke, 15 tahun dan Molly, 14 tahun berkata dia juga pernah memakai pakaian vintaj ala 70-an—walaupun sebagai ibu yang sibuk bermakna dia lebih kerap dilihat memakai “seluar yoga”. Walau bagaimanapun, dia masih suka menikmati sentuhan sulaman krewel, hobi popular tahun 70-an.

Ibu ini menggalakkan orang lain supaya mengambil pendekatan vintajnya untuk melakukan yang terbaik untuk planet ini—serta mencipta hiasan dalaman rumah yang luar biasa.

SWNS/The Epoch Times

“Anda tidak perlu mengemas kini sesuatu apabila anda boleh bersandar pada gaya vintaj kerana ia mengenai memulihkan, bukan setakat mengubah suai. Jangan koyakkan panel kayu atau ciri bilik mandi merah jambu anda, apabila anda boleh menggunakannya sebagai sebahagian daripada rekaan,” kata Corbyn.

“Bukan sahaja ia lebih murah, tetapi jika kita beralih kepada perkara barangan terpakai terlebih dahulu, kita boleh menyimpan lebih banyak, yang boleh dikeluarkan daripada tapak pelupusan,” saran Corbyn.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI