26.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaBerita UtamaUcapan tahun baharu pemimpin PKC Xi Jinping isyarat berpatah balik ke era...

Ucapan tahun baharu pemimpin PKC Xi Jinping isyarat berpatah balik ke era diktator Mao

Pada 31 Disember 2021, pemimpin Parti Komunis China (PKC) Xi Jinping menyampaikan ucapan Tahun Baharu 2022 melalui media naungan kerajaan, dengan menyatakan kemegahan 2021 sebagai tahun “mercu tanda” yang “berkepentingan luar biasa” dan “pemberian nafas baru terhebat negara China.”

Negara China, bagaimanapun, mempunyai sesuatu yang berbeza untuk diperkatakan di tengah-tengah pandemik COVID-19 yang membawa maut, pembersihan sektor swasta oleh PKC, kadar pengangguran yang lebih tinggi dan ekonomi terus merosot.

Dalam ucapannya, Xi menekankan perbualan bekas pemimpin PKC Mao Zedong mengenai demokrasi dengan Huang Yanpei di kediaman dalam gua Mao di Yan’an pada tahun 1945, yang membayangkan potensi kembali kepada pemerintahan autoritarian gaya Mao.

Presiden China Xi Jinping ketika ucapan Tahun Baharu 2022 (Gambar oleh Epoch Times)

Huang adalah ahli jawatankuasa tetap Liga Demokratik China, yang ditubuhkan pada 1941. Dalam perbualan itu, Mao memberitahu Huang, yang pro-PKC, bahawa hanya dengan demokrasi membolehkan PKC mengekalkan pemerintahannya di China.

Perbualan mengenai demokrasi sejak itu telah menjadi testimoni utama pembohongan PKC. Parti-parti yang dikatakan demokrasi termasuk Liga Demokratik China semuanya telah dikurangkan kepada pasu politik yang tunduk kepada PKC selepas penubuhannya, manakala Mao bukan sahaja berkeras ke arah pemerintahan diktator satu parti dan bersifat peribadi, malah melancarkan Revolusi Kebudayaan, menghapuskan parti politik lawan, golongan kaya, dan para intelektual; yang membawa China ke dalam malapetaka yang jarang dilihat dalam sejarahnya.

Perbualan Mao tentang demokrasi memperbodohkan golongan demokrat China

Pada Julai 1945, Huang dan lima ahli politik pro-PKC yang kemudian dikenali kerajaan Nasionalis melawat Mao di Yan’an dan mengadakan perbincangan panjang berkenaan demokrasi, seperti yang diingati oleh anak Huang, Huang Fangyi, pada 2017. Huang berkata dinasti China purba membangun pesat kerana ketekunan dan usaha terbaik tetapi runtuh kerana kelalaian dan rasuah. Menurut Huang, ini adalah kitaran sejarah di China tanpa sesiapa pun dapat mengelaknya.

Mao memberitahu Huang bahawa PKC boleh keluar dari kitaran itu dengan laluan baharu.

“Laluan baharu ini ialah demokrasi. Hanya apabila rakyat memantau kerajaan barulah kerajaan tidak berani lalai dan berlengah; hanya apabila semua orang mengambil tanggungjawab, maka kerajaan tidak akan tumbang,” janji Mao kepada Huang.

Huang amat mengagumi Mao sehingga beliau menjadi penyokong aktif PKC apabila pulang dari Yan’an. Beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Industri Ringan selepas PKC memerintah China pada tahun 1949.

Demokrasi Mao terbukti satu pembohongan. Parti demokrasi di China hanyalah pasu bunga politik, digunakan sebagai hiasan dan propaganda oleh PKC. Mao menegaskan pemerintahan diktator satu parti dan bersifat peribadi lalu melancarkan Revolusi Kebudayaan, yang membawa China ke dalam malapetaka yang jarang dilihat dalam sejarahnya.

Huang meninggal dunia pada tahun 1965, tanpa mengetahui penderitaan dan tragedi yang dialami oleh keluarganya semasa Revolusi Kebudayaan. Tujuh daripada anak Huang telah dilabelkan sebagai “haluan kanan” dan telah dianiaya; seorang anak perempuan Huang telah ditandakan sebagai anti-revolusi oleh PKC kerana kepercayaannya terhadap agama Kristian. Isteri Huang membunuh diri pada tahun 1968 dengan mengambil pil tidur secara berlebihan.

Bekas Pengerusi Parti Komunis China (PKC) Mao Zedong (kiri) bersama salah seorang bekas pemimpin PKC Zhou Enlai (kanan) pada tahun 1945 (Gambar oleh AFP/Getty Images)

Mengapa Xi memetik ‘Demokrasi Mao’ yang tidak pernah disampaikan

Kini telah diakui secara meluas bahawa PKC telah gagal menunaikan janji demokrasinya. Xi dengan sengaja memetik perbualan Mao mengenai demokrasi menggema khabar angin bahawa beliau berhasrat untuk dipilih semula dalam Kongres Parti Komunis ke-20 pada tahun 2022 dan mengembalikan semula jawatan pengerusi parti kepadanya.

Untuk mencapai matlamatnya, Xi telah mengemukakan idea “demokrasi proses-keseluruhan,” yang merupakan “eufemisme Marxis yang melitupi pemerintahan diktator komunis,” seperti yang dinyatakan oleh Stu Cvrk, seorang pengulas politik, dalam ulasannya untuk The Epoch Times pada Disember 2021. Stu berkata, Xi berniat untuk mengukuhkan dirinya sebagai penyokong demokrasi di tengah-tengah pertelingkahan domestik dan tekanan antarabangsa.

Ironinya, jurucakap PKC hanya memetik ayat Mao—“Hanya apabila rakyat mengawasi kerajaan, kerajaan tidak akan berani lalai dan berlengah”—untuk menghuraikan kata-kata Xi yang menggembar-gemburkan demokrasi ala Mao. PKC tidak berani menyebut perkataan “demokrasi” dalam propaganda mereka.

Xi Jinping akan kembali ke era Mao di tengah-tengah krisis dalam negara

Semasa penasihat PKC menyediakan ucapan perkataan demi perkataan untuk para pemimpinnya, menggunakan atau tidak perkataan tertentu yang bertujuan untuk mewakili mesej penting, ia mungkin membabitkan hala tuju masa depan negara yang utama.

Ucapan Tahun Baharu 2022 Xi Jinping yang tidak merangkumi “pembaharuan” atau “pembukaan” adalah perincian yang sensitif. Dalam ucapan tahun baharunya sebelum ini, Xi menyebut “pembaharuan” enam kali pada 2015 dan tujuh kali pada 2017. Beliau menyentuh tentang “pembaharuan dan pembukaan” dalam setiap ucapan tahun baharu kecuali untuk tahun 2022.

Satu lagi butiran yang patut diberi perhatian ialah Xi menyebut Mao sekali dalam ucapannya, tetapi tidak menyebut Deng Xiaoping.

Xi melakukan perkara ini dalam usaha untuk memisahkan dirinya daripada rasuah PKC.

Apabila Xi berkuasa, beliau berhadapan dengan rasuah yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam PKC, yang telah wujud sepanjang sejarah PKC dan merosot ketika era Deng kemudian beralih kepada pemerintahan Jiang Zemin.

Deng melaksanakan pembaharuan dan dasar pintu terbuka untuk menyelamatkan PKC, yang bukan bertujuan untuk kesejahteraan rakyat China. Perbandingan kedudukan global KDNK per kapita China pada tahun 1948 dan 1978 menunjukkan keperluan mendesak untuk perubahan di China sekiranya PKC ingin mengekalkan legitimasinya di China.

Seperti yang dilaporkan oleh The Epoch Times pada 2019, KDNK per kapita China pada tahun 1948 menduduki tempat ke-40 di dunia, walaupun selepas pencerobohan Jepun pada tahun-tahun sebelumnya dan terlibat dalam perang saudara yang berlaku antara Kuomingtang (KMT) yang memerintah ketika itu dengan PKC . Sebaliknya, pada tahun 1978, KDNK per kapita China jatuh ke tahap kedua terendah di dunia, di mana hanya dua pertiga daripada KDNK per kapita India.

Berlatar belakang situasi ini, Deng memutuskan untuk menarik pelaburan asing demi menyelamatkan ekonomi China, justeru telah mengekalkan pemerintahan PKC di China. Pelaburan asing telah meningkatkan ekonomi China dan membawa masuk maklumat dunia luar ke China.

Apabila pelajar menuntut demokrasi dan membantah rasuah PKC di Dataran Tiananmen di Beijing pada tahun 1989, Deng secara peribadi mengarahkan penindasan ke atas gerakan demokrasi pelajar, dengan menggunakan pasukan tentera, senjata api dan kereta kebal.

Jiang Zemin mengambil alih kuasa kerana menyokong penindasan bersenjata Deng terhadap protes pelajar, sekali gus memenangi pengesahan Deng untuk jawatan tertinggi PKC. Beliau menggantikan Zhao Ziyang yang pro-demokrasi sebagai Setiausaha Agung PKC pada Jun 1989. Semasa beliau memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung PKC, Pengerusi Negara, dan Pengerusi Jawatankuasa Tentera (dari tahun 1989 hingga 2005), beliau memerintah China dengan rasuah dan pergaulan bebas, dengan golongan elit merah membina kekayaan secara senyap dan berprofil rendah.

Hu Jintao—pengganti Jiang—bekerja di bawah bayang-bayang Jiang, dan tidak dapat melakukan perubahan yang banyak untuk membendung rasuah paling teruk dalam sejarah China.

Mendapat pengajaran daripada Hu, Xi Jinping telah cuba memerangi rasuah untuk membersihkan puak Jiang.

Tetapi dengan pemerintahan autokratik sebagai punca kepada semua huru-hara, rasuah telah menjadi lebih teruk dan meresap ke seluruh negara dan parti. Semakin ramai pegawai melakukan rasuah muncul dalam keseluruhan proses pembersihan politik.

Pada akhir tahun 2019 dan awal 2020, pandemik COVID-19 tercetus, pertama kali dikesan di Wuhan yang berada di tengah China, kemudian merebak ke seluruh negara dan dunia. Dengan polisi kejam “COVID Sifar” PKC dan penindasan sektor swasta, ekonomi China semakin merosot.

Untuk keluar daripada dilema politik dan ekonomi domestik ini, Xi beralih kepada Mao sebagai pilihannya.

Bekas pemimpin Parti Komunis China Deng Xiaoping (kanan) dan penggantinya Jiang Zemin berjabat tangan pada Oktober 1992. Deng melancarkan transformasi kapitalis China dan Jiang membina rangkaian puak yang luas disokong oleh endemik rasuah kepada negara satu parti itu. (Gambar AFP/Getty Images)

Mengapa Xi bersuara lantang mengenai Resolusi Sidang Pleno Keenam

Dalam ucapan tahun baharunya, Xi memuji resolusi yang diluluskan pada sesi pleno keenam Jawatankuasa Pusat ke-19 PKC dari 8 hingga 11 November sebagai “resolusi bersejarah kali ketiga.”

Resolusi itu adalah penting buat Xi. Menurut jurucakap rasmi PKC, ia telah menubuhkan Teras Xi dan Pemikiran Xi—mengiktiraf Xi Jinping sebagai pemimpin utama dan teorinya mengenai sosialisme dengan ciri-ciri negara China sebagai prinsip panduan PKC dalam kerjanya.

Terdapat dua lagi resolusi dengan “signifikan bersejarah” dalam sejarah PKC. Yang pertama diluluskan pada tahun 1945, di mana Mao bertindak keras terhadap Wang Ming, salah seorang pemimpin tertinggi PKC yang terawal dan lawan politik utama Mao. Yang kedua diluluskan pada tahun 1981, di mana Deng Xiaoping menafikan Mao dan menetapkan dirinya sebagai pemimpin tertinggi generasi kedua PKC.

Kini Xi mahu meletakkan dirinya sebagai pemimpin tertinggi generasi ketiga selepas Mao dan Deng, dan seperti mereka berdua, Xi tidak kekurangan lawan atau musuh politiknya tanpa mengira resolusi.

Qu Qingshan, presiden badan pemikir Central Institute of Party History and Literature naungan PKC, mempunyai artikel yang diterbitkan pada bulan Disember di People’s Daily, jurucakap rasmi parti. Artikel itu bertajuk “Reformasi dan Pembukaan Adalah Kebangkitan Besar Parti,” menggembar-gemburkan pembaharuan dan keterbukaan Deng, tanpa menyebut Xi walaupun sekali.

Menurut Tang Jingyuan, pengulas hal ehwal China, langkah ini secara umumnya dianggap sebagai serangan balas daripada lawan Xi.

Wang Huning, lelaki paling berbahaya, telah mempengaruhi Xi

Di sebalik tabir Xi yang beralih kepada amalan Mao berdiri Wang Huning – “lelaki paling berbahaya di dunia,” seperti yang ditulis Hugh Hewitt, kolumnis dan hos radio Amerika Syarikat dalam ulasan untuk Washington Post pada Disember 2021.

“Wang Huning, pakar strategi yang berkhidmat bersama tiga pemimpin PKC, Jiang Zemin, Hu Jintao, dan Xi Jinping, membantu menyusun pemikiran mereka semasa mereka membimbing ahli-ahli Parti,” seorang pemerhati dan pengulas hal ehwal China, Wang Youqun menulis pada 30 Disember 2021, untuk The Epoch Times.

“Di sebalik panduan Parti, Wang Huning adalah pena untuk Tiga Perwakilan, Tinjauan Saintifik Mengenai Pembangunan, dan Pemikiran Xi,” kata Wang Youqun.

“Sebagai bimbingan kepada panduan, Wang Huning mempunyai pengaruh yang lebih besar kepada Xi Jinping,” menurut Hugh Hewitt.

Kesimpulan

Pada 28 Disember 2021, sebuah video menjadi tular di platform media sosial China dan YouTube, menunjukkan empat orang diarak kerana melanggar peraturan pandemik virus PKC. Mereka dilihat mempunyai sepanduk yang memaparkan gambar dan nama mereka tergantung di dada masing-masing dan dua anggota polis memegang mereka di setiap sisi. Penonton dan polis rusuhan mengepung ketika mereka berjalan di khalayak ramai.

Bentuk penghinaan awam ini begitu popular semasa Revolusi Kebudayaan dan nampaknya telah kembali ke alam kehidupan sosial di China.

Tetapi bolehkah Xi benar-benar kembali ke era Mao?

Dunia sedang berubah. Diplomasi pahlawan serigala yang angkuh dan tegas PKC telah menyebabkan tindak balas dalam masyarakat antarabangsa, dengan Amerika Syarikat dan sekutunya, serta negara-negara Eropah, mula mengepung PKC, yang telah melakukan banyak pelanggaran hak asasi manusia.

Pandangan yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pendapat penulis Yue Shan dan tidak semestinya mencerminkan pandangan The Epoch Times.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI