26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGlobal5 kanak-kanak maut permainan belon ‘bouncy castle’ melayang ditiup angin kuat

5 kanak-kanak maut permainan belon ‘bouncy castle’ melayang ditiup angin kuat

Permainan ‘bouncy castle’ atau permainan belon istana tiba-tiba terpelanting ke udara di Australia 16 Disember lalu, mengakibatkan 5 kanak-kanak maut.

Manakala 4 lagi kanak-kanak dilaporkan mengalami kecederaan.

Insiden itu berlaku ketika murid sekolah rendah di Devonport, Tasmania ceria meraikan minggu terakhir persekolahan sebelum cuti Hari Natal.

Mereka dilaporkan tercampak daripada ketinggian sekitar 10 meter (32 kaki).

Polis mengesahkan 2 orang murid lelaki dan 2 perempuan berusia sekitar 10 hingga 11 tahun terbunuh dalam kejadian berkenaan, manakala murid kelima meninggal dunia di hospital.

“Tiupan angin difahamkan telah menyebabkan permainan belon istana melayang dan terpelanting ke udara”, kata wakil Polis Tasmania, Darren Hine.

Perdana Menteri, Scott Morrison berkata, insiden itu ‘sangat menyedihkan’ dan berlaku di luar jangkaan serta sangat menyayat hati.

“Kegembiraan dan keseronokan anak kecil bersama keluarga mereka, bertukar menjadi tragedi yang begitu ngeri pada akhir tahun ini”.

Paramedik tiba dengan pantas di Sekolah Rendah Hillcrest selepas kemalangan itu berlaku pada jam 10:00 pagi waktu tempatan.

Mangsa diberi pertolongan cemas sebelum diterbangkan dengan helikopter ke hospital. Ibu bapa juga telah dimaklumkan serta-merta tentang kejadian itu.

Wartawan ABC, Monte Bovill menulis ciapan di Twitter bahawa penduduk tempatan bergegas ke sekolah untuk mengambil anak-anak mereka.

Menurut ibu bapa seorang murid, sekolah itu sebelum ini pernah memasang permainan belon istana sedemikian pada majlis yang sama tanpa sebarang masalah yang berlaku.

“Kita semua tidak menyangka hari menyeronokkan dengan aktiviti sebegini akan berakhir seperti ini”, ujar seorang ibu.

“Kami semua berasa sangat sedih dengan ibu bapa mangsa yang terlibat dan berasa bersalah kerana kami lega anak-anak kami tidak cedera”.

Buat masa ini, siasatan terperinci sedang dijalankan oleh polis.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI