25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, August 12, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalGerhana bulan paling lama abad ini berlaku pada 19 November

Gerhana bulan paling lama abad ini berlaku pada 19 November

Gerhana bulan separa akan muncul pada minggu ini dan ianya dijangka akan bertukar penuh menjadi jingga kemerah-merahan”, ujar pakar astronomi.

Menurut Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA), gerhana bulan Penumbra itu akan berlaku selama 3 jam dan 28 minit.

Fenomena ini juga digelar sebagai ‘blood moon’ (bulan berdarah), di mana ia berlaku tatkala posisi Bumi berada tepat antara matahari dan bulan hingga bayang Bumi menutupi bulan.

Menurut sumber, gerhana Bulan terpanjang dalam abad ini tersebut dijangka berlaku pada 19 November dan dianggarkan bahawa hampir 97% bulan akan terlindung daripada Bumi.

Pada 2018, gerhana bulan penuh berlaku selama satu jam 42 minit dan 57 saat.

Lazimnya gerhana akan berlangsung kurang 2 jam, justeru menjadikan gerhana yang bakal berlaku Jumaat ini disifatkan sebagai gerhana bulan paling lama.

Mengikut laporan tempatan, orang ramai berpeluang untuk menyaksikan fenomena ini pada sekitar jam 6:58 petang hingga 8:03 malam pada 19 November.

Di luar negara, fenomena ini dapat dilihat dengan jelas tanpa binokular atau teleskop namun ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar di Malaysia.

Peristiwa gerhana seterusnya dijangka akan berlaku pada 16 Mei tahun hadapan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI