30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaGaya HidupLancar dan fasih bertutur dalam bahasa Melayu, pelajar Jepun terima pujian netizen

Lancar dan fasih bertutur dalam bahasa Melayu, pelajar Jepun terima pujian netizen

Sejak kebelakangan ini isu bercakap dalam bahasa Melayu menjadi topik hangat yang dibincangkan. Apa yang menjadi isu ialah apabila rakyat Malaysia sendiri ada yang tidak boleh berbahasa Melayu dan lebih selesa bercakap menggunakan bahasa Inggeris.

Namun, di sebalik polemik tersebut tular sebuah video di mana beberapa orang pelajar Jepun dilihat sangat fasih berbahasa Melayu. Ia adalah sesuatu yang membanggakan apabila ada orang asing yang memilih untuk belajar bahasa kebangsaan negara kita.

Menerusi video tersebut, kelihatan sekumpulan pelajar Jepun daripada Tokyo Foreign University sedang merakam sebuah video tentang sebab dan alasan mereka suka akan Malaysia dan bahasa Melayu.

Apa yang menarik ialah apabila setiap daripada mereka dilihat menjawab soalan yang diberikan dalam bahasa Melayu yang fasih dan tersusun.

Antara jawapan yang diberikan oleh mereka apabila ditanya ialah mereka mengatakan bahawa,

“Saya suka makanan Malaysia dan orang Malaysia.”

“Sudah tentu, saya suka Malaysia khususnya saya suka kebaikan hati orang Malaysia.”

“Saya sangat suka Malaysia, orang Malaysia sangat baik hati kepada orang asing.”

Video yang dimuat naik di YouTube itu telah menerima pelbagai komen positif daripada netizen Malaysia. Rata-rata memuji kebolehan mereka berbahasa Melayu dan ramai juga yang turut bangga apabila bahasa sendiri dituturkan oleh orang Jepun.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI