25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, August 12, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiRakyat Malaysia dilantik profesor urologi pertama di Universiti Cambridge dalam sejarah 800...

Rakyat Malaysia dilantik profesor urologi pertama di Universiti Cambridge dalam sejarah 800 tahun

Seorang rakyat Malaysia dilantik sebagai profesor urologi di Universiti Cambridge, yang pertama dalam bidang ini selama sejarah 812 tahun institusi berkenaan.

Profesor Vincent J. Gnanapragasam merupakan profesor urologi pertama yang dilantik oleh universiti kedua tertua di dunia itu, demikian menurut rekod universiti.

“Sejauh yang saya dapat cari menerusi rekod perpustakaan Universiti Cambridge, belum ada Profesor Urologi di universiti sebelum ini, jadi saya percaya saya adalah yang pertama,” kata Profesor Vincent, yang pernah menjadi pensyarah dengan universiti itu sejak 13 tahun yang lalu.

Twitter

Profesor Vincent juga merupakan pakar urologi perunding kehormat di hospital universiti.

Perjalanan kariernya di United Kingdom bermula ketika beliau mendaftar di sekolah perubatan di Newcastle pada tahun 1988 dan lulus dengan PhD.

Sebelum itu, beliau memulakan pendidikan awal di SK La Salle Petaling Jaya sebelum melanjutkan pendidikan sekolah menengah di Singapura.

“Kepakaran saya adalah dalam pengkhususan barah prostat, mengkaji penyakit, dan pengurusan ke atas pesakit,” katanya.

“Saya dilantik sebagai saintis klinikal di sana melalui penghargaan peribadi dari Cancer Research UK dan berpindah ke Cambridge pada tahun 2008,” tambah Profesor Vincent.

Profesor Vincent yang berusia 52 tahun berasal dari Petaling Jaya, berkata perjalanannya ke jawatan profesor berada di luar kebiasaan kerana kini universiti memutuskan untuk menukar gelaran pegawai akademik dari “Reader” kepada “Profesor Universiti”.

Twitter

“Saya dinaikkan pangkat menjadi Reader pada tahun lalu. Ini adalah gelaran akademik yang telah wujud di Universiti Cambridge selama beratus-ratus tahun,” jelasnya.

“Tahun ini universiti memutuskan untuk menukar gelaran akademik rasmi mereka dan Reader kini dianggap Profesor, oleh itu gelaran rasmi saya adalah Profesor Urologi,” tambah Profesor Vincent, yang dilantik jawatan itu pada awal Oktober.

Pencapaian beliau dalam bidang ini termasuk mencipta alat yang dapat melakukan biopsi prostat untuk lelaki yang disyaki mengidap barah prostat dengan lebih selamat.

Alat yang dinamakan CamProbe itu mempunyai risiko jangkitan lebih rendah dan dilakukan di bawah ‘local anaesthetic’ menggunakan laluan transperineal (kawasan di bawah testis).

Ciptaan alat ini bersifat transformatif kerana diagnosis prostat semasa memerlukan jarum biopsi yang perlu melalui dinding usus untuk mencapai ke prostat. Ini boleh menimbulkan risiko jangkitan bakteria dari dalam usus memasuki sistem urin dan aliran darah.

Gambar Hiasan / Unsplash

“Kemahiran, bakat dan inovasi boleh datang daripada siapa sahaja. Tiada sesiapa yang boleh dihalang peluangnya untuk merealisasikan potensi diri dengan sepenuhnya. Perlu melalui pelbagai cabaran, persaingan dan kesukaran, baharu seseorang akan memperolehi sesuatu yang bermakna,” katanya.

Menurut laman web universiti, Profesor Vincent juga memiliki beberapa paten dan telah memenangi pelbagai anugerah untuk penyelidikannya.

Ini termasuk anugerah CE Alken, Pingat Persatuan Penyelidikan Urologi, Profesor Hunterian dan Anugerah Naib Canselor Universiti Cambridge untuk Impak Penyelidikan (Penyelidik Ditubuhkan).

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI