29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupWanita kongsi tips memudahkan anak-anak tidur sebelum jam 10 malam. Wajib tahu!

Wanita kongsi tips memudahkan anak-anak tidur sebelum jam 10 malam. Wajib tahu!

Memikul tanggungjawab sebagai bu bapa bukanlah satu perkara yang mudah. Tanpa didikan dan penjagaan yang baik, masa depan anak-anak mungkin akan menjadi taruhan yang berisiko. Justeru, setiap ibu bapa pasti akan memberikan yang terbaik untuk anak mereka.

Bagi mengekalkan momentum dan tenaga untuk menjaga anak, tidur yang mencukupi sangat penting. Namun kadangkala, anak kecil sukar untuk tidur malam dan ini pastinya akan menjejaskan produktiviti anda sebagai ibu bapa dan juga individu yang perlu bekerja.

Tetapi pernahkah anda mendengar tentang teknik grounding atau earthing? Menerusi satu perkongsian di Tik Tok oleh @hazirah.zaini, para ibu bapa digalakkan untuk mengamalkan teknik ini bagi memastikan anak-anak tidur awal sebelum jam 10 malam.

Teknik ini memerlukan anak-anak untuk membiasakan diri memijak tanah, rumput, pasir dan sebagainya dengan berkaki ayam. Sebagai contoh, sekiranya anda membawa anak anda bermain di taman permainan ataupun mandi di sungai, biarkan anak-anak berkaki ayam ketika memijak tanah (alam).

Teknik ini sesuai dilakukan selama 30 minit setiap hari dan dipercayai berupaya untuk merendahkan hormon stres di dalam badan (cortisol). Sekiranya paras hormon ini rendah, anak-anak akan lebih mudah tidur di waktu malam.

Satu lagi tips yang menarik di dalam teknik ini adalah dengan membawa anak keluar sebelum jam 9 pagi. Dikatakan cahaya matahari pada waktu awal pagi boleh menghasilkan melatonin iaitu hormon tidur.

Teknik ini bukan hanya sesuai digunapakai oleh kanak-kanak tetapi semua peringkat umur. Malah, ia juga membantu untuk merawat penyakit ekzema serta merangsang deria sentuhan kaki kanak-kanak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI