29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaLebih 10,000 individu muflis dan 1,200 syarikat gulung tikar sejak PKP dilaksanakan

Lebih 10,000 individu muflis dan 1,200 syarikat gulung tikar sejak PKP dilaksanakan

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengesahkan seramai 10,317 individu telah diisytihar muflis sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan bermula Mac tahun lalu hingga Julai 2021.

Jumlah kes kebankrapan dilaporkan sejak Mac 2020. Sumber: Astro Awani

Berdasarkan sumber data Jabatan Insolvensi Malaysia (Mdl), jumlah individu yang diisytiharkan muflis mencatatkan seramai 2,555 orang di Selangor; 1,288 orang di Wilayah Persekutuan dan 792 orang di Johor. Sementara itu, jumlah syarikat yang gulung tikar dan terpaksa menghentikan operasi susulan pandemik ini adalah sebanyak 1,246 kes.

“Mdl tidak mempunyai rekod mengenai jumlah pekerja yang diberhentikan sepanjang tempoh PKP memandangkan Mdl hanya bertindak untuk mengendalikan pentadbiran kes kebankrapan individu dan pentadbiran kes syarikat yang telah mendapat perintah penggulungan daripada mahkamah”.

Jelas Ismail Sabri lagi, bagi golongan peniaga, kerajaan mengambil pendekatan untuk memberikan bantuan dan insentif wajar bagi membolehkan golongan ini meneruskan kelangsungan perniagaan masing-masing. Oleh itu, buat peniaga yang ingin menamatkan perniagaan, tiada bantuan akan disediakan oleh pihak kerajaan.

Jumlah kes penggulungan syarikat (terpaksa) sejak Mac 2020. Sumber : Astro Awani

“Sehubungan itu, pelbagai program dan inisiatif dilaksanakan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi dan bantuan kewangan yang telah diumumkan dengan fokus untuk menyokong perniagaan mereka dan melindungi rakyat”.

Antara inisiatif dan program yang dilaksanakan adalah seperti :

  1. Geran Khas Prihatin
  2. Program Subsidi Upah
  3. Pengecualian Levi HRDF
  4. Moratorium pembayaran balik pinjaman
  5. Skim kredit mikro
  6. Elaun mencari pekerjaan
  7. Bantuan kehilangan pendapatan
  8. Kemudahan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
  9. Bantuan khas Covid-19

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI