26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaBerita UtamaPembantu rumah Indonesia diselamatkan setelah jadi mangsa penderaan dan buruh paksa selama...

Pembantu rumah Indonesia diselamatkan setelah jadi mangsa penderaan dan buruh paksa selama 3 tahun

Seorang pembantu rumah wanita warganegara Indonesia, yang dipercayai menjadi mangsa penderaan dan buruh paksa oleh majikan akhirnya berjaya diselamatkan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dalam operasi menyelamat di sebuah kediaman di Ayer Tawar, Perak pada 23 September.

Kementerian Sumber Manusia melaporkan selain melemparkan pelbagai bentuk penganiayaan, majikan kepada wanita Indonesia itu juga dilaporkan berhutang tiga tahun gaji berjumlah kira-kira RM25,000 antara tahun 2018 dan 2021.

Kementerian Sumber Manusia dalam kenyataannya berkata, “Majikan / suspek juga mengeksploitasi mangsa dengan ugutan bahawa dia bukan pekerja sah yang didokumentasikan dan sering kali dimarahi sekiranya dia meminta untuk kembali ke negara asal.”

Facebook

Mereka menjelaskan usaha menyelamat wanita itu adalah sebahagian daripada operasi bersepadu oleh pasukan petugas Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Perak, Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (MAPO) dan pasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Manjong berikutan aduan dan maklumat dari Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur pada 20 September.

“Mangsa didera secara fizikal, iaitu disepak pada bahagian muka apabila dia meminta baki gajinya yang tertunggak,” menurut kenyataan itu.

Wanita itu dilaporkan memasuki Malaysia secara sah dengan permit kerja sebagai pembantu rumah pada Jun 2003 melalui ejen yang dikenalinya. Selepas mendapat pekerjaan, gaji mangsa berjumlah RM350 sebulan telah ditolak selama empat bulan sebagai kos bayaran kepada ejen berkenaan.

Gambar Hiasan / Pixabay

Mangsa tidak mempunyai pengetahuan mengenai perkara ini kerana dia menyerahkan semuanya kepada ejen dan tiada kontrak bertulis dibuat mengenai proses pekerjaan, termasuk bayaran kepada ejen.

Siasatan awal menunjukkan permit kerja sah wanita itu berakhir pada bulan Jun 2020. Oleh itu, dia diklasifikasikan sebagai buruh paksa dengan wujudnya beberapa indikator yang digunakan bagi mengenal pasti bahawa seseorang pekerja itu bekerja tanpa dibayar gaji, dinafikan kembali ke negara asalnya, dan dia mengalami penganiayaan.

Indikator kukuh menunjukkan majikan telah melakukan kesalahan ini di bawah Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007, menurut Kementerian Sumber Manusia.

Kementerian menambah mangsa yang masih trauma kini ditempatkan di Rumah Perlindungan Zon Tengah di Damansara selepas diberikan Perintah Perlindungan Interim (IPO) oleh Mahkamah Majistret Sri Manjung pada hari yang sama dia diselamatkan.

Facebook

IPO selama 21 hari sehingga 13 Oktober bertujuan melengkapkan kertas siasatan menurut Akta ATIPSOM 2007 yang dikendalikan oleh JTK, dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya bagi semakan dan membuat keputusan.

“Operasi ini jelas menunjukkan negara tidak pernah berkompromi dalam masalah buruh paksa tanpa mengira kewarganegaraan pekerja yang terlibat,” jelas Kementerian Sumber Manusia.

Walaupun tiada tangkapan yang dilaporkan oleh kementerian, diharap pelakunya akan dibawa ke muka pengadilan dalam masa terdekat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI