26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupKehidupan gelandangan ini berubah selepas videonya bermain piano tular di YouTube

Kehidupan gelandangan ini berubah selepas videonya bermain piano tular di YouTube

Siapa sangka dia yang dahulunya hidup di jalanan kini menjadi artis terkenal yang telah menghasilkan albumnya sendiri. Semuanya berubah apabila videonya bermain piano telah dimuat naik oleh seorang lelaki dan kemudiannya tular di YouTube.

Donald Gould merupakan bekas tentera marin sebelum dia menjadi gelandangan. Semuanya bermula selepas dia kematian isterinya pada tahun 1998.

Dia kemudiannya terjebak dengan penyalahgunaan dadah sehingga menyebabkan anak lelakinya diambil oleh perkhidmatan sosial. Gould sangat menyayangi anaknya dan sentiasa ingat akannya. Dia selalu berharap agar suatu hari nanti anaknya akan menemuinya semula. Tidak lama selepas itu dia kehilangan tempat tinggal dan mula menjadi gelandangan.

Nasibnya mula berubah pada 2015 apabila dia dilihat bermain piano sekitar Sarasota, Florida. Ketika itu dia memainkan lagu ‘Come Sail Away’ yang dipopularkan oleh kumpulan rock Amerika Syarikat, STYX.

Persembahannya dirakam dan kemudian video tersebut dimuat naik ke YouTube dan menjadi tular dengan menerima jutaan tontonan hanya selepas sehari dumuat naik.

Beberapa bulan selepas video itu tular, Gould diberi peluang untuk melakukan perubahan oleh sebuah rancangan TV, Inside Edition dan mengumpulkan lebih dari $ 40,000 daripada program GoFundMe. Dia kemudian mula menjalani pemulihan.

Semasa dalam pemulihan, dia diundang oleh Saners 49ers untuk bermain pada pertandingan pembukaan musim 2015 menentang Minnesota Vikings. Pada 14 September 2015, dia bermain piano bersama kumpulan The Star-Spangled Banner di Stadium Levi di hadapan 75,000 orang peminat.

Gould kemudian disatukan semula dengan anak lelakinya yang pernah dipisahkan daripada semasa anaknya berusia tiga tahun. Gould sangat bersyukur dan berterima atas kebaikan yang diterimanya dan berharap agar dapat berkongsi muziknya di seluruh dunia.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI